Hur lång tid har man på sig att väcka åtal?
Från att en person häktats ska åklagaren normalt sett väcka åtal inom 14 dagar, men tiden kan förlängas efter beslut av domstolen. Hur lång tid själva förundersökningen tar beror till stor del på vilken typ av brott det rör sig om.
Hur många timmar kan man vara gripen?
Gripande och anhållande Den som grips får hållas kvar för förhör i högst tolv timmar och ska sedan släppas fri om inte åklagaren beslutar att anhålla den misstänkte. Anhållande är ett tillfälligt frihetsberövande som sker i väntan på häktning.
Hur länge kan man va Gripen?
Efter ett gripande kan man alltså som längst hållas frihetsberövad i 12 timmar. Om åklagaren däremot väljer att anhålla efter förhöret gäller en annan tidsfrist. Efter att ett anhållningsbeslut meddelats måste en häktningsförhandling hållas inom tre dagar, 24:12 RB.
Hur länge pågår en utredning?
En förundersökning kan i princip pågå fram till dess att brottet har preskriberats. Du nämner brottet grovt bedrägeri, vilket återfinns i 9 kap 3 § BrB. Preskriptionstiden för olika brott finns i 35 kap BrB och denna räknas från den dag brottet begicks. För grovt bedrägeri räknas preskriptionstiden till 10 år.
Vad händer när åklagaren väcker åtal?
Om åklagaren väcker åtal blir det rättegång i domstol. Om det är ett mindre allvarligt brott kan domstolen besluta om dom utan rättegång. En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.
När blir man frihetsberövad?
Gripen, anhållen och häktad är tre olika former av frihetsberövanden. Om du blir frihetsberövad innebär det att åklagare eller polis anser att du är misstänkt för ett brott, och att utredningen kräver att du inte befinner dig på fri fot. Du får då bara ha en begränsad kontakt med andra personer, förutom din advokat.