Populära

Hur lange kan en uppgift vara sekretessbelagd?

Hur länge kan en uppgift vara sekretessbelagd?

Angående tiden för sekretess enligt 31 kap. 16 § OSL framgår det av bestämmelsens andra stycke att sekretessen för uppgift i en allmän handling gäller i högst tjugo år.

När föreligger sekretess?

Om en handling eller uppgift hos myndighet omfattas av sekretess föreligger så kallad primär sekretess. Frågan uppstår nu om sekretessen kvarstår då denna handling eller uppgift överlämnas till en annan myndighet, om sekretess fortfarande föreligger kallas det sekundär sekretess.

Vem bestämmer om sekretess?

Kontakta omgående juristerna vid Rättssekretariatet när ett avslagsbeslut ska fattas och överlämna ärendet för vidare handläggning där.

När upphör sekretess?

När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det kan ge straff på minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis, åklagare och domstol. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.

Vad är en sekretessbelagd handling?

En sekretessbelagd handling innehåller uppgifter som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen. De uppgifterna får inte lämnas ut och därför har du inte rätt att ta del av dem.

När är en allmän handling sekretessbelagd?

Handlingar som inte är offentliga Alla uppgifter är inte offentliga. Till exempel kan uppgifter sekretessbeläggas för att skydda enskildas personliga förhållanden inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Vilka uppgifter som kan sekretessbeläggas framgår av offentlighets- och sekretesslagen.

Vilka undantag finns från huvudregeln kring stark sekretess?

Vad offentliga funktionärer har fått reda på från annat håll omfattas alltså inte av någon sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen. För personer som inte är offentliga funktionärer (till exempel advokater, präster och läkare i privat verksam- het) gäller tystnadsplikt enligt andra lagar.

Vad är Förhandlingsoffentligheten?

Offentlighetsprincipen består i Skandinavien av principen att alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda och rätten att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden (förhandlingsoffentligheten).

Vilka handlingar omfattas av sekretess?

av sekretess. Om någon begär ut en allmän handling eller en uppgift i den, ska du alltid göra en sekretessprövning för att se om hela handlingen eller delar av den kan lämnas ut. Om den allmänna handlingen är offentlig ska den omedelbart lämnas ut.

Vilka uppgifter skyddas av sekretess?

Vilka uppgifter omfattas av sekretessen? Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.

Vilken instans Överprövar myndighetens beslut att inte lämna ut en allmän handling?

Du ska få ett skriftligt beslut med en så kallad besvärshänvisning, det vill säga en anvisning om hur du skall gå tillväga för att överklaga beslutet. Myndigheters avslagsbeslut överklagar du normalt sett till kammarrätten, vilket bestäms av offentlighet- och sekretesslagen, 6 kap.

Vilka har rätt att ta del av sekretessbelagd information?

Sekretess kan tillämpas för att skydda stat, företag, myndighet eller privatperson. Sekretess är utformad olika i olika stater. Vissa utgår från att allt är belagt med sekretess och att rätten att få ta del av information är en form av ynnest som staten kan medge.

Hur länge har man rätt till Partsinsyn?

Huvudregeln är att den som är part i ett ärende har rätt att ta del av allt material som har tillförts ärendet (10 § första meningen FL). Det är alltså felaktigt att man nekar personen som ärendet faktiskt angår insyn i ens ärende och hänvisar till ombudet.

När hävs förundersökningssekretessen?

Eftersom förundersökningssekretessen är avsedd att skydda den pågående utredningen, upphör den att gälla när åtal väcks. Även om det råder förundersökningssekretess i en brottsutredning omfattar sekretessen inte andra personer än de offentliga tjänstemännen (se 1 kap. 1 § OSL).

Share this post