Populära

Hur lange kan man ha en stent?

Hur länge kan man ha en stent?

Den vanligaste behandlingslängden är 12 månader vid AKS, vilket också gäller de patienter som genomgått kranskärlskirurgi i stället för PCI/stent. Vid stabil kranskärlssjukdom och PCI/stent är standardtiden 6 månader.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Hur strålar smärtan ut till hjärtat?

Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och upptäcks oftast på EKG eller vid en ultraljudsundersökning.

Hur ställs diagnosen för hjärtinfarkt?

Diagnosen hjärtinfarkt ställs utifrån symptom, EKG och blodprov. Vid en hjärtinfarkt läcker hjärtmuskeln ut proteiner, bland annat så kallade troponiner, som kan spåras i blodet. En ultraljudsundersökning kan bedöma storleken på infarkten och hur pumpförmågan i hjärtat har påverkats.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

När sätter man in en stent?

Stent används, när en vidgning av någon av kroppens rörformade strukturer exempelvis blodkärl krävs eller om det spricker, för att armera inifrån så att blodet eller den vätska det leder kan passera.

Varför sätter man in en stent?

Över tråden träs en så kallad ballongkateter och ballongen placeras precis vid förträngningen så att kärlet öppnas upp. För att förstärka vidgningen och se till så att kärlet fortsätter att vara öppet förstärker man oftast med ett litet cylinderformat metallnät inne i kranskärlet, så kallat stent.

Share this post