Populära

Hur man firar jul i olika lander?

Hur man firar jul i olika länder?

Julhögtiden har karaktär av familjehögtid för de flesta människor i kristna länder, men det förekommer också att ensamma bjuds till hemmen. Julfirandet är i dag en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen. Många firar jul med få, eller inga, religiösa inslag.

Vad menas med färgerna grönt och rött på julen?

Julen i det gamla bondesamhället hade knappast några röda komponenter så julens röda färg är en företeelse från vår egen tid. Den röda färgen förekommer ofta i kombination med grönt: granens, lingonrisets och mossans gröna färg och växter som får vara med i julprydandet.

Hur många länder i världen firar jul?

Julafton är en kristen högtid som infaller den 24 december och inleder julen. Julafton firas framförallt i Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal och Sverige samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike.

Vilka är julens färger?

Röd, vit och grön är några av julens klassiska färger som får oss att tänka god mat, paketöppning och umgänge med nära och kära. Men vad är historien bakom julens traditioner och sprakande färger? ATT FIRA JUL är en av våra mest älskade traditioner – en ljusglimt när mörkret är som tätast.

Varför går julen i rött grönt och grått?

För länge sedan var tomten oftare grå eller mörkblå till färgen (se exempelvis Fader Frost). Det var först på tidigt 1900-tal som tomtens röda färg började dyka upp här och nu. Varför nu den moderna tomten ser ut som han gör är faktiskt till stor del ett resultat av bra marknadsföring från ett välkänt läsk-företag.

Vilken årstid är det vid jul på södra halvklotet?

Omkring 10 % av jordens befolkning bor på södra halvklotet. Sommaren här är i slutet av året till början av året och vinter med kallaste temperaturerna i mitten av året.

Hur många länder firar jul den 24?

Har julpynt i januari?

Den 13 januari, tjugo dagar efter jul, är julen slut i vårt land. I äldre tradition och på andra håll i Europa tar julen slut den 7 januari, det vill säga när vi firar trettondagen. Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad.

Share this post