Innehållsförteckning
Hur många fackliga förtroendemän?
En utgångspunkt i förtroendemannalagen är att den fackliga organisationen själv bestämmer vilka som är förtroendemän, hur många de ska vara och vilka uppgifter de ska ha. Enligt lagen har en facklig företrädare rätt till skälig ledighet som behövs för det fackliga uppdraget.
Kan man vara med i flera fack?
Det finns inget som hindrar att du är studentmedlem i flera fackförbund. Även när du börjar arbeta så går det att vara med i flera fackförbund, däremot kan du endast få ut ersättning från a-kassa och inkomstförsäkring från ett förbund.
Hur väljs en Fackliga förtroendeman?
Den lokala arbetstagarorganisationen utser lokal facklig förtroendeman. Den bestämmer också om det ska utses en facklig förtroendeman eller om uppdraget ska spridas på flera. Lagen innehåller inte några begränsningar när det gäller antalet förtroendemän.
Vilka är parter i ett kollektivavtal?
Kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor träffat mellan två eller flera parter som binder parternas medlemmar; dels arbetsgivarorganisation som företräder dig som arbetsgivare och dels fackförbund som företräder sina medlemmar, dina anställda.
Måste man vara med i rätt fackförbund?
För att få bästa hjälp är det mycket viktigt att du är medlem i det fackförbund som har tecknat kollektivavtal på din arbetsplats. Har du gjort valet att vara med i ett fackförbund är det en bra början. Du kanske har bytt arbetsplats eller tjänst men har glömt att byta till ”rätt” fackförbund?
Vad händer om man är med i fel fackförbund?
Det förbund som du är med i, är ändå inte berörd part i avtalet och har alltså inga juridiska möjligheter att hävda dina rättigheter. Man måste lämna fullmakt till berört förbund. Dessutom är det osäkert vad förbundet då vet om själva avtalet och hur dess olika delar ska tolkas.
Vad gör en ombudsman?
Kort om ombudsman En del ombudsmän arbetar på fackförbund. Där företräder du medlemmarnas intressen och är ett stöd till de förtroendevalda på en arbetsplats. Arbetsuppgifter är vanligtvis förhandling, rådgivning, utredning, information och utbildning. Den mest förekommande bakgrunden är jurist eller personalvetare.
Vad är ett arbetsmiljöombud?
Den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med sina arbetstagare för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Arbetstagarnas representant är skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas.
Vad innebär skyddsombud?
Skyddsombudets uppgift är att arbeta för en bra arbetsmiljö och bevaka att det finns skydd mot ohälsa och olycksfall i arbetet. Skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas, ska även bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.