Populära

Hur manga fjallravar finns det i Sverige?

Hur många fjällrävar finns det i Sverige?

Resultatet från 2021 års inventering av fjällräv är nu sammanställt och siffrorna visar på en fortsatt tillväxt i fjällrävspopulationen i Skandinavien. Med en ökning på ungefär 20 individer sedan fjolårets inventering bedöms nu populationen vara uppe i strax över 470 vuxna individer.

Hur många fjällrävar finns det i hela världen?

Fjällrävsstammen är idag liten och geografiskt splittrad, det finns totalt närmare 450 vuxna fjällrävar, vilket gör det svårt för dem att hitta varandra i Skandinavien och Finland. Den naturliga biotopen för fjällräv är trädlös tundra.

Varför blir det lämmelår?

Lämlarna ökar i antal under några år och efter tre till fem år har de blivit så vanliga att de har svårt att få plats. De börjar då vandra för att leta efter nya boplatser. De vandrar inte i några ”tåg” utan springer ganska planlöst.

Hur ofta lämmelår?

Lämmelår. Periodvis förekommer fjällämmeln i mycket stort antal, (250 stycken per hektar) så kallade lämmelår. Dessa förändringar i populationsstorlek sker cykliskt, det vill säga att topparna och dalarna av lämmelns täthet sker ganska regelbundet. Topparna respektive dalarna sker cirka vart 3–5 år.

Vilka djur äter Fjällämmel?

Raden av rovdjur som gynnas av lämmel är lång: fjällräv, rödräv, vesslor, hermelin, järv, lodjur och brunbjörn. Det mest extrema exemplet är fjällräven som under bottenår med lämlar inte föder en enda unge medan rävarna under ett toppår kan få uppemot tio ungar. Rekordet är 18 ungar.

Vilka djur äter lämlar?

Dessutom drar fjäll-, jord-, hök- och pärluggla nytta av lämmelår, liksom fjällvråk, stenfalk, pilgrimsfalk, jaktfalk, fjällabb, korp, kråka, kungs- och havsörn. Riktigt goda år invaderas fjällen av tornfalk. Men lämmelår gynnar också andra arter än de som har lämlar på menyn.

Hur och varför varierar populationen av fjällämmel?

När det är så kallat lämmelår och den ökar starkt i antal, kan lämlar ge sig iväg på vandring och även finnas i skogsregionerna nedanför fjället. Dessa förändringar i populationsstorlek sker cykliskt, det vill säga förekomst av lägsta samt högsta täthet av fjällämmel sker i allmänhet med viss regelbundenhet.

Vart i Sverige lever fjällräven?

I Sverige förekommer den i kalfjällsområdet till och med Härjedalsfjällen. I början av 1900-talet var fjällräven vanlig och goda år fanns det närmare 10 000 individer. Efter intensiv jakt och utläggning av gift, som var avsett att döda varg och järv, minskade antalet och fjällräven fridlystes därför 1928.

Share this post