Hur mycket D-vitamin är dödligt?
En fråga som man kan ställa sig är om det går att överdosera D-vitamin. En överdos av D-vitamin som leder till direkta konsekvenser finns det inga kända fall av, men ett överdrivet intag under längre tid kan absolut leda till diverse besvär med olika allvarlighetsgrad.
Kan D-vitamin vara farligt?
Ja, allt är giftigt i för höga doser. Stora mängder av D-vitamin kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet vilket bland annat kan leda till njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa bör maxintaget av D-vitamin inte vara högre än 100 mikrogram per dag.
Vad kan man få i sig av D-vitamin?
Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.
Vad rekommenderas för dagligt intag av D-vitamin?
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin (se faktaruta till höger). Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.
Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.
Har du brist på D-vitamin?
D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.