Hur mycket kostar uppvärmning?
Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år. Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 141 öre/kWh (1,4 kr/kWh) under 2020 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån.
Vilket bränsle ska man använda för att värma upp ett hus?
Vilket värmesystem som passar bäst för dig beror på huset, tomten och var i landet du bor. I stan kan fjärrvärme vara bästa lösningen. På landet kan en panna som eldas med ved eller pellets fungera bra. Men för de flesta villaägare är en värmepump den enklaste, klimatsmartaste och mest kostnadseffektiva lösningen.
Hur mycket kostar värme i månaden?
En villa eller ett radhus som har direktverkande el som uppvärmning har en energiförbrukning på cirka 25 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 3400 kronor i månaden. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så tillkommer det också hushållsel (som är all elkonsumtion utom uppvärmning).
När är det lönsamt med bergvärme?
För att få bästa möjliga lönsamhet med bergvärme är det lämpligt om ditt hushåll: Har ett högt energibehov. Lönsamheten ökar om behovet av värme är högt, vilket ofta gäller för större villor eller i hushåll med många personer. Har ett vattenburet uppvärmningssystem.
Hur lönsamt är bergvärme?
Enligt rapporten har konsumenter, som väljer bergvärme, i snitt har betalat 50 000 kronor mer för sin uppvärmning efter 20 års drift än den som valt en luft/vattenvärmepump.
Hur mycket pengar kan man spara med bergvärme?
Generellt för de testade bergvärmepumparna är att de ger en energibesparing på mellan 64 och 80 procent. Hur mycket energi du kan spara är beroende på husets totala energibehov samt vilket vattenburet värmesystem du har – golvvärme eller radiatorer.