Innehållsförteckning
- 1 Hur produktionen i läkemedelsindustrin påverkar miljön?
- 2 I vilken miljö trivs bakterier?
- 3 Hur överlever bakterier i olika miljöer?
- 4 Hur infekterar bakterier celler?
- 5 Hur har läkemedel påverkat samhället?
- 6 Varför kan läkemedel vara ett miljöproblem?
- 7 Varför är det viktigt att studera läkemedels effekter i miljön?
- 8 Hur ska läkemedel hanteras och vilka problem kan uppstå?
- 9 Varför är läkemedel viktigt?
Hur produktionen i läkemedelsindustrin påverkar miljön?
Utsläpp av avloppsvatten med mycket höga halter av läkemedel bedöms kunna ha betydande effekter på miljön och möjligen även på human hälsa. Utsläpp av stora mängder antibiotika har visat sig leda till ökad förekomst av resistensfaktorer i bakteriesamhällen nedströms produktionsanläggningar i flera länder.
I vilken miljö trivs bakterier?
För att kunna överleva kräver bakterierna mer vatten än andra mikrober. Ju fuktigare miljön är, desto bättre trivs bakterierna. Bäst växer bakterierna i en miljö med neutral surhetsgrad, i ett pH på 6–8.
Hur överlever bakterier i olika miljöer?
För att bakterier ska kunna anpassa sig och överleva i ständigt skiftande miljöer måste de känna av signaler från omgivningen. När en förändring upptäcks — i t. ex. temperatur, pH-värde eller näringstillgång — ändrar bakterien sitt levnadsätt genom att justera genuttrycket (transkriptionen).
Hur läkemedel kan påverka liv i ett ekosystem?
Läkemedel som används av människor och sedan kommer ut i miljön via reningsverk kan påverka till exempel fiskar. Ett exempel är preventivmedel, vilka kan ge störningar i fiskarnas fortplantningsförmåga, och förändra förhållandet mellan antalet honor och hanar vilket märks först efter flera generationer.
Hur påverkas miljön av penicillin?
Bland de läkemedel man idag nämner finns antibiotika och olika hormonpreparat. Antibiotika i miljön kan leda till att antibiotikresistenta (motståndskraftiga) bakteriestammar utvecklas. Dessa kan sedan spridas till sjukdomsalstrande bakterier som blir svåra att bekämpa. De kan då vara ett direkt hot mot vår hälsa.
Hur infekterar bakterier celler?
Huden är det första hindret för bakterier att tränga sig igenom utifrån. I kroppsöppningarna (mun, luftvägar, könsöppningar) finns en svårgenomtränglig slemhinna. Inne i kroppen cirkulerar också ett immunförsvar som känner igen och attackerar främmande organismer.
Hur har läkemedel påverkat samhället?
Läkemedelstillverkning sker till stor del i lågkostnadsländer som Kina och Indien. På senare år har tillverkningen uppmärksammats på grund av utsläpp som allvarligt påverkar djurs och människors hälsa och miljö. Bland annat genom en ökad risk för multiresistenta (mycket motståndskraftiga) bakteriestammar.
Varför kan läkemedel vara ett miljöproblem?
Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men användning av läkemedel kan göra att läkemedelsrester sprids i naturen. Där kan vissa av dem göra skada, framför allt på fiskar och andra djur som lever i vatten. Spola aldrig ner läkemedel i toaletten eller handfatet.
Hur ska läkemedel kasseras?
Läkemedelsresterna sorteras som läkemedelsavfall. Flytande läkemedel samlas i plastflaskan som är märkt ”Kasserade läkemedel”, plastflaskan försluts och placeras i läkemedelsavfallslådan. Läkemedelsflaskan ska inte sköljas ur. När flaskan är tömd kan den kasseras i respektive återvinningsfraktion.
Hur ska läkemedel hanteras?
Förvaring av läkemedel Läkemedel ska förvaras i låst utrymme, oåtkomligt för obehöriga. Personer som arbetar eller vistas i läkemedelsrum ska enligt vårdhygieniska regler bära professionell klädsel eller annan lämplig skyddsklädsel.
Varför är det viktigt att studera läkemedels effekter i miljön?
Att p-piller påverkar människors reproduktion eftersträvar vi – men rester från p-pillren kan också ha oönskade effekter på andra organismers fortplantning. Att läkemedelsrester kan anrikas i miljön kan förvärra skadorna högre upp i näringskedjorna, sade hon. Antibiotikaresistenta bakterier är en av vårdens ödesfrågor.
Hur ska läkemedel hanteras och vilka problem kan uppstå?
Varför är läkemedel viktigt?
Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men samtidigt kan vår användning av läkemedel göra att läkemedelsrester sprids i naturen. Sverige köper in läkemedel utan hänsyn till miljön, och bidrar då till föroreningar och antibiotikaresistens.
Hur bör kassation av läkemedel hanteras?