Innehållsförteckning
Hur ser Ekens löv ut?
Bladen är strödda. Ovansidan är mörkgrön, kal och undersidan blekgrön, kal eller glest stjärnhårig. Eken är en sambyggare (han- och honblommor på samma träd). Hanhängena är långa och hängande medan honblommorna är få och gyttrade tillsammans.
Hur förökar sig ek?
Att arter sprider sig till nya områden är en av de två mekanismer som kan påverka ekbestånden. Ekar kan även pollineras av ekar från andra arter, något som kallas hybridisering. Ekologisk stress påskyndar den processen. Det betyder att utbytet av egenskaper över artgränserna redan ökat.
Vad gör man av ek?
Ekvirke används till möbler, golv, syllstockar, broar, öl- och whiskeytunnor. Ek är användbart när riktigt hållbara föremål ska tillverkas, men är hårdare att arbeta i än andra träslag. Bäst bearbetas det i vått tillstånd då det blir mycket hårt när det torkat.
Hur ser Ekens blommor ut?
Blommorna hos eken är enkönade men han- och honblommor sitter alltid på samma träd. Hanhängen sitter som på ett pärlband, honblommorna sitter ofta på skaft, ibland ensamma ibland flera tillsammans. Ekens blommor kan ses först vid lövsprickningen.
Hur ser man att det är ek?
Ek är ett tungt, hårt och medelsegt virke bland de svenska träslagen. Måttligt formstabilt vid fuktförändringar. Utseende. Ett träslag där sågsnittets läge i stocken har stor betydelse för utseendet eftersom eken har höga strålar, vilka framträder i radiella snitt.
Hur sprider eken sina frön?
Ekens frön kallas för ollon. Dessa sprids med hjälp av fåglar och ekorrar som glömt bort var de gömt sitt matförråd. Man använde ekollon förr för att dryga ut kaffe eller mjöl för brödbak.
Hur växer ekar?
Eken växer medelsnabbt (i samma hastighet som bok, lind och ask.) och bär inte frukt förrän vid cirka 40 – 50 års ålder. Vid gynnsamma förhållanden, med näringsrik jord och god tillgång på sol, kan dock eken växa relativt snabbt även i Sverige. På 50 år kan den nå en höjd på 20 – 25 meter med en stamomkrets på 1 meter.
Vart kan man hitta ek?
Ek förekommer som skogsträd i Götaland och södra Svealand. I norra delarna av landet växer ek i allmänhet bara i gynnsamma lägen eller planterad, till exempel i parker och alléer. Eken blommar i normalt under andra halvan av maj och en bit in i juni. Eken är vindpollinerad och kan ge upphov till pollenallergi.
https://www.youtube.com/watch?v=KJL06oHvrYk