Innehållsförteckning
Hur sjönk skeppet botten upp?
Plötsligt kom en vindpust och Vasa vickade till, men rätade upp sig igen. Så kom ännu en vindpust och skeppet la sig på sidan. Vattnet började forsa in genom de öppna kanonluckorna. Sakta sjönk Vasa ned på botten.
När hittades skeppet Kronan?
Sedan upptäckten av Kronan 1980 har över 30 000 föremål bärgats och katalogiserats.
Vad åt de ombord på Vasa?
Inomskärs fick alla ombord äta sin egen matsäck, först ute på öppet vatten lagades mat i en stor gryta i kabyssen, skeppets kök. Där lagades ärtsoppa och grynvälling, en form av gröt. Mat ombord skulle hålla länge, därför torkades och saltades varor för att konserveras. Torkad och saltad fisk och kött var vanligt.
Hur många var ombord på Vasaskeppet?
Vasa skulle ha varit ett snabbt skepp. Hon skulle lätt ha seglat ikapp fienden. 440 man skulle ha jobbat på Vasa. 300 var soldater.
Vad hände 1628?
Skeppet Vasa sjönk den 10 augusti 1628. Två dagar senare skrev Sveriges riksråd ett brev till kung Gustav II Adolf. Brevet beskriver detaljerat hur olyckan gick till och berättar o… Ingen lyckades dock bärga Vasa på 1600-talet utan skeppet blev kvar på botten i ytterligare 333 år.
Vad är ett regalskepp?
Regalskepp var under den svenska stormaktstiden beteckningen för flottans största skepp. Beteckningen finns i flera former: royalskepp, realskepp och regalskepp, med realskepp som den vanligaste.
Hur många kanoner hade Kronan?
Många av kanonerna är trofékanoner, krigsbyten som placerades på ett av stormaktstidens mäktigaste skepp. Kronan var under sin tid ett av världens största skepp och hade över 100 kanoner ombord när hon 1676 exploderade och sjönk utanför Ölands kust i en sammandrabbning med danskar och holländare.
Hur sjönk regalskeppet Kronan?
Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen.
Får man gå ombord på Vasa?
Tyvärr får inte museibesökare gå ombord på Vasa, det håller inte det ömtåliga träet i skeppet för. I utställningen Livet ombord i museet finns en fullskalig modell av övre batteridäck som man kan gå in i, för att få en känsla av hur det kunde ha varit ombord på Vasa.
Vem bärgade vasaskeppet?
Anders Franzén hade hittat skeppet. nära ön Beckholmen i Stockholm. två dykare ner till Vasa. Det var 32 meter djupt.
Hur stor besättning skulle Vasa ha?
Vasa var beräknat för en besättning på 450 man. Varav ca 300 soldater. Övriga ca 150 var sjömän med olika uppgifter ombord.