Innehållsförteckning
- 1 Hur ska man spänna tömmarna vid Tömkörning?
- 2 Vad behövs för att Tömköra?
- 3 Varför åker sadeln fram på hästen?
- 4 Hur börja med Tömkörning?
- 5 När kan man börja Tömköra unghäst?
- 6 Åt vilket håll ska sadelgjorden sitta?
- 7 Hur hårt ska sadeln sitta?
- 8 Hur mäter man Bomvidden på hästen?
- 9 Hur ofta kan man Tömköra?
Hur ska man spänna tömmarna vid Tömkörning?
När du tömkör finns det olika sätt att fästa tömmarna på – det vanligaste är att bara fästa dem direkt i bettet, dra dem genom de höga ringarna på däckeln och sedan bak till handen.
Vad behövs för att Tömköra?
Den utrustning som behövs är:
- Vanligt träns eller kapson.
- Tömkörningsgjord, helst en rejäl gjord i läder med riktig däckel och flera ringar så att det går att variera inspänningen.
- Eventuellt svanskappa.
- Tömmar, helst i läder och cirka 7 meter långa.
- Pisk.
- Benskydd.
Varför åker sadeln fram på hästen?
En annan mycket vanlig orsak till att sadeln åker fram är att hästen har en rund buk. Detta medför att sadelgjorden halkar fram när hästen rör sig och sadeln följer efter gjordens rörelse. I kombination med en svängd rygg kan denna fysik göra det stört omöjligt att få en sadel att ligga still.
Hur ser man att sadeln ligger rätt?
Sadeln bör ha en bred anläggningyta och ligga an mot hästens rygg så att trycket jämnas ut. Ha inte för långa sadlar på hästar med korta ryggar, som till exempel ponnyer, islandshästar och araber. Sadeln bör inte hindra bogens och frambenens rörelse. Sadeln får inte trycka på hästens ryggrad eller manke.
Hur vet man om sadeln passar ryttaren?
När ryttaren suttit upp och ridit en stund ska man kontrollera att man kan få in 2-3 fingrar mellan manke och sadel. Viktigt! Sadeln får aldrig slå i hästens manke och tornutskott. Om sadeln är för vid (även om den inte slår i manken) så faller den ned fram och börjar sedan glida bakåt.
Hur börja med Tömkörning?
Lättast att börja tömköra är att följa spåret, då vet både du och hästen var ni är på väg. När detta går bra kan du flytta dig och tömköra på en stor volt. Försök att tänka på tömmarna som inner respektive yttertygel och pisken och rösten som dina skänklar (framåtdrivande hjälper).
När kan man börja Tömköra unghäst?
lösgalopp på ridbana eller i ridhus, gå ut på promenader eller ta med som handhäst vid ridning och vänj unghästen vid träns och sele/tömkörningsgjord. Vid ca 1½-2½ års ålder kan man börja med tömkörning, löshoppning och sadeltämjning för att sedan påbörja inridningen vid 2½ års ålder.
Åt vilket håll ska sadelgjorden sitta?
Det finns sadelgjordar i en mängd olika utföranden, anatomiska och böjda åt olika håll, det r inte så lätt att veta vilken sadelgjord som passar min häst bäst. normalt sadelgjordsläge en bit från armbågen. Gjorden är inskuren fram och baktill för bättre rörelsefrihet. Den passar lika bra från båda håll.
Hur spänner man sadelgjorden?
Därefter är det dags att spänna sadelgjorden som ska sitta runt hästens mage. Den är fäst i sadeln på sadelns högra sida och du måste gå runt hästen för att ta ner den. Om du bara släpper ner den från vänstra sidan kan hästen bli skrämd. Sedan går du tillbaka till hästens vänstra sida och spänner sadelgjorden.
Hur långt fram ska sadeln ligga?
På dressyrsadlar ligger den så långt fram att man kan utfå från två fingrar mellan sadelns framkant till bogbladet. På hoppsadlar bör man under kåpan för att vara säker, tänk 5 cm från ortspetsens framkant till bakre kanten av bogbladet.
Hur hårt ska sadeln sitta?
Det är viktigt att du kontrollerar att sadeln inte trycker på hästens manke. När sadeln ligger rätt kommer sadelgjorden att hamna ungefär en handsbredd bakom hästens armbågsspets. Var noga med att vojlocken ligger rätt och att inga veck finns mellan sadeln och hästen.
Hur mäter man Bomvidden på hästen?
Mäta bomvidd & bomvinkel Glid med fingrarna bakåt över bogbladet tills fingrarna gräver in i överkanten av skulderbladbenet. Flytta sedan fingrarna uppåt tills du lokaliserar bakre översta hörnet av benet. Sedan markerar du en punkt tre fingrar (5 cm) bakom denna punkt av bogbladets spets.
Hur ofta kan man Tömköra?
Åtminstone en gång i veckan tycker jag att du kan tömköra din häst, säger Bo. När det gäller utrustning anser han att man ska investera i en bra däckel med flera ringar. Själv föredrar Jenå lädertömmar eftersom de ger lagom tyngd. Pisken får inte vara för tung, men längden på den är mest en smaksak.