Innehållsförteckning
Hur tillverkas gummisulor?
Gummi framställs idag både av saven från gummiträd (naturgummi -som för övrigt luktar ganska illa) eller i en industriell process (syntetiskt). För att få fram de egenskaper som önskas tillsätts olika ämnen till gummit; kimrök, oljor mm. För att få ett stabilt, formbart och beständigt material vulkaniseras gummit.
Hur påverkar tillverkningen av gummi miljön?
Jungfrulig kimrök görs av fossil olja, och enbart i Sverige skrotas varje år ca 80 000 – 90 000 ton gummidäck. För det mesta går de utslitna däcken till förbränning, och det leder till stora utsläpp. Runt om i världen finns miljontals ton uttjänta däck och därmed en stor potential till förbättring.
Hur ser framtiden ut för gummi?
Miljöfrågorna och digitaliseringen styr utvecklingen av nya däck mest. Utsläppen kan reduceras mest effektivt genom att däckens rullmotstånd minskar och genom att optimera energianvändningen i produktionen av däck. Helt nya förnybara material kan användas i framtidens däck.
Vart finns det gummiträd?
Naturgummi framställs från mjölksaft som skördas från gummiträdet. Gummiträdet förekommer vilt växande i Amazonas regnskogar men planterade bestånd finns längs tropikerna över hela världen.
Vad behövs för att tillverka gummi?
Utvinning. Naturgummi fås från den trögflytande mjölksaften, latex, från ett antal olika trädarter. Det viktigaste av dessa är Hevea brasiliensis. Vid utvinning skär man skåror i trädens bark och samlar upp gummivätskan i en behållare som sätts fast under skåran (ofta en halva av skalet från en kokosnöt).
Vad är nackdelen med gummi?
Nackdelar: Det rekommenderas inte att använda starka syror, ozon, oljor, oljestrar och fett, och de flesta kolväten. Det används ofta i däckindustrin, skoindustrin, tygindustrin och transportbandindustrin etc.
Hur återanvänder man gummi?
Återvinning av gummi – eller energiutvinning Den största delen, 59 %, går till energiutvinning. Gummit klipps ner i olika stora delar beroende på vad det förväntas användas till. Detta med allt från någon millimeter upp till 350 mm per bit. De större bitarna kan användas till energiutvinning.
Kan man återvinna gummi?
Gummi kan exempelvis bli gummigranulat och textilier. Gummigranulat används sedan till att exempelvis skapa konstgräsmattor, gummiasfalt och andra produkter där gummit är grunden. Inom återvinning är just gummigranulat det vanligaste (65 %) och det är från detta material som många andra produkter kan skapas.
Hur gör man syntetgummi?
Syntetgummi framställs genom polymerisation av monomerer, vanligtvis styren och butadien, som polymeriseras för att åstadkomma styrenbutadiengummi (SBR) och även polybutadiengummi (BR). Senare utveckling har lett till att nya monomerer tillkommit som t. ex. eten och propylen som används vid tillverkning av EPDM.
Vad är en kautschuk?
Kautschuk, gummiträdet, är ursprungligen ett vilt växande träd från Brasiliens regnskogar. Kautschuk är ett indianskt ord från Amazonområdet, som lär betyda ”det gråtande trädet”. Förr användes kautschuk oftast som radergummi, och i svenska språket blev också ordet synonymt med just ”radergummi”.