Innehållsförteckning
Hur utreder man språkstörning?
För att avgöra om det rör sig om diagnosen språkstörning behövs en remiss till en logoped. Logopeden bedömer elevens språk och ställer frågor till föräldrar och skola. En utredning hos logoped kan också avgöra om eleven har andra svårigheter.
Hur hjälper man någon med språkstörning?
Bygg upp ordförråd Eftersom barn och elever med språkstörning ofta har svårt att lära sig, förstå och komma ihåg ord är det viktigt att aktivt arbeta med att utöka ordförrådet och hjälpa till med kategorisering av ord.
Vad är fonologisk språkstörning?
Om man endast har svårigheter med språkets ljudsystem (uttalssvårigheter) så kallas det i Sverige för fonologisk språkstörning.
När ska man kunna säga r?
/r/ är ett av de ljud som utvecklas sist och kan för en del barn komma vid 7 års ålder.
Vad är språkstörning?
Språkstörning. Språkstörning är en funktionsnedsättning som yttrar sig i svårigheter att tala och att förstå språk. Den som har språkstörning har avvikande uttal och grammatik, begränsat ordförråd och nedsatt ord- och meningsförståelse, vilket kan skapa problem i vardagen både med sociala kontakter och lärande.
Vad behöver elever med språkstörning?
Elever med språkstörning behöver ofta förutom högkvalitativ undervisning även anpassningar, extra träning av det som är svårt och strategier för hantera sina utmaningar. Dessutom kan det behövas stöttning i kamratrelationer och framförallt förståelse för svårigheterna från omgivningen!
Varför delar vi in språk i olika områden?
Ibland delar vi in språk i olika områden, som i ”språktriangeln”/”språkpyramiden”. Det är en väldigt förenklad bild och inte riktigt hur språk och språkanvändning fungerar i praktiken men den kan ändå ge en liten bild av olika språkliga förmågor.