Innehållsförteckning
Hur var det medeltida samhället uppbyggt?
På medeltiden var det skillnad på folk och folk. Nästan alla människor var bönder. Ändå måste de följa de lagar och bestämmelser som de rika i landet bestämde; adel, präster och högst upp på samhällsstegen – kungen. Städer växte upp och blev centrum för handel och administration.
Hur är MSB uppbyggt?
MSB är en enrådighetsmyndighet, med insynsråd. I en enrådighetsmyndighet leds myndigheten av en myndighetschef, som ansvarar för verksamheten inför regeringen. Regeringen utser generaldirektör, överdirektör samt insynsråd.
Hur har medeltiden påverkat vårt samhälle?
Medeltiden har för oss nutida människor blivit en mytiskt avlägsen sagotid och en nutidens historiska vagga. Det är som om det inte längre räcker med att bara läsa om medeltiden. Människor vill leva sig in i perioden och lukta, smaka, känna, höra och se medeltiden. Ja, man vill vara närvarande med hela sin kropp.
Vad ansvarar MSB för?
MSB har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka, kris, krig eller krigsfara.
Vad innebär Feodalsamhälle?
Feodalismen innebär att samhället är utformat som en pyramid där alla styrs av ett system av tjänster- och gentjänster. En person, kanske kungen, kontrollerar ett stort stycke jord men har inte tillräckligt med resurser att försvara det.
Hur såg samhället ut i Europa under medeltiden?
I Europa var nio tiondelar av befolkningen bönder medan de resterande livnärde sig på jordbrukets produkter. Under den senare delen av medeltiden ökade produktionen inom jordbruket vilket medförde att folkmängden ökade. Runt hela Europa växte det fram städer, varav många hade stora katedraler och universitet.
Vad har MSB för uppgift?
Har medeltidens litteratur påverkat någon av dagens genrer?
Det liturgiska dramat sjungs, i likhet med de antika förlagorna. Under senare medeltid luckrades det liturgiska upp, varmed nya genrer skapades: mysteriespel, moraliteter, mirakelspel, med mera. En av de få kända dramatikerna under tiden är Adam de la Halle. Allegorin användes också i dramer som Spelet om Envar.