Hur vet man att det är en vätebindning?
Vätebindning brukar förklaras som en stark dipolbindning som uppstår om den positiva delen av en dipol består av en väteatom bunden till en starkt elektronegativ atom (kväve, syre eller fluor), men det är en förenkling; visserligen förekommer en dipolbindning mellan en protonerad atom, som syre, svavel eller kväve, och …
Förutsättningarna för en vätebindning uppstår då väte binder till fluor (F), syre (O) eller kväve (N). Ett enkelt sätt att komma ihåg dessa på är: ”FON-regeln”. Väte måste binda till F, O eller N för att en vätebindning ska vara möjlig.
Vad är skillnaden mellan en vattenmolekyl och en vattenmolekyl?
väte och syre förekommer som tvåstämmiga molekyler och vi vet också att vattenmolekylen har formeln H2O. (Den innehåller två väteatomer och en syreatom). för att bilda en vattenmolekyl så behövs alltså atomer från en vätemolekyl och en halv syremolekyl.
Vilka bindningar bryts när vatten sönderdelas i väte och syre?
Syre är mer elektronegativt än väte. Uppstår mellan två molekyler.
Vilken Intermolekylär bindning har vatten?
Vätebindningar karaktäriserar vattenmolekylen Vätebindningarna i vatten. Vattnets polaritet är mycket hög. Polariteten beror på vätebindningar. Vätebindningen är en extra stark dipolbindning som håller samman de olika laddade ändarna hos två vattenmolekyler.
Vilken bindning har NaCl?
NaCl – atomerna hålls samman av elektrostatiska bindningar. Hårda kristaller med relativt hög smältpunkt. Molekylära kristaller – Molekyler som binds ihop av svagare bindningar som Van der Waals bindningar eller vätebindningar ex.