Innehållsförteckning
Kan arbetsgivare bestämma klädsel?
Att reglera olika klädkoder för de anställda tillhör till denna arbetsrättsliga princip. Arbetsledningsrätten är dock inte helt oinskränkt. Den kan påverkas och även begränsas genom arbetsrättslig praxis från Arbetsdomstolen, kollektivavtal samt lagar, bland annat Diskrimineringslagen.
Vad gör man om man inte kan ta sig till jobbet?
Om omständigheterna är sådana att det är svårt eller omöjligt för arbetstagaren att ta sig till jobbet så kan arbetsgivaren naturligtvis välja att bevilja ledighet, semester eller kompensationsledighet. Men huvudregeln är att all ledighet ska vara planerad.
Har arbetsgivaren rätt att kolla GPS?
– Arbetsgivaren får inte använda systemet för att kontrollera sina anställda. Men om företaget misstänker att en anställd missköter sig får man göra det, på samma sätt som man vid sådana misstankar har möjlighet att kontrollera andra arbetsverktyg som mejl och mobiltelefon.
Får man klä sig hur man vill på jobbet?
Arbetsgivaren har, enligt arbetsrättsjurist Jessica Stålhammar, relativt stora möjligheter att reglera hur de anställda ska klä sig på arbetsplatsen så länge hänsyn tas till religionsfriheten.
Är utseende saklig grund för uppsägning?
Misskötsamhet – Exempel på misskötsamhet är arbetsvägran, olämpligt uppträdande, olovlig frånvaro m.m. För saklig grund för uppsägning krävs en dokumenterad olämplighet hos arbetstagaren att sköta arbetet. Som nämnts ovan är enstaka tillfällen av misskötsamhet inte en saklig grund för uppsägning.
Får man titta på övervakningskamera?
Används kameran eller kamerorna för att övervaka ett område där allmänheten inte har tillträde utan endast anställda personer så behöver du inte ansöka om något tillstånd. Du får dock inte sätta upp en kamera vart som helst, även om du inte filmar allmänheten.
Vilka skyldigheter har en arbetstagare som underpresterar?
I dialogen är det även viktigt att avklara vilken hjälp och stöd den anställde behöver från sin chef och arbetsgivare. Utöver att tydliggöra förväntningarna på den anställde behöver arbetsgivaren även förstå det utbildningsansvar och den omsorgsplikt man har som arbetsgivare.
Har man rätt att byta om på arbetstid?
Svar:Ja, oavsett vad du arbetar med så ska du normalt vara ombytt och klar att börja arbeta när din arbetstid börjar. Likaså ska du byta om efter din arbetstid. Så svaret är att detta kan arbetsgivaren kräva, om ni inte kommit överens om något annat.
Får chefen kolla övervakningskameror?
Svar: NEJ Chefen får inte använda kamerabevakning för att se om anställda gör sitt jobb eller inte. För att bevaka personal måste arbetsgivaren ha ett tungt vägande skäl, exempelvis misstanke om att anställda begår brott på arbetstid. Det kan också vara tillåtet i farliga arbetsmiljöer där det finns risk för olyckor.
https://www.youtube.com/watch?v=9J7_l9itzmI