Innehållsförteckning
Kan förhuden fastna bakom ollonet?
För trång förhud förekommer även hos äldre barn och vuxna, och kan då ge besvär som: att det gör ont att onanera eller ha samlag. att det gör ont att få erektion. att förhuden fastnar bakom ollonet, vilket ger svullnad och smärta och kan strypa blodtillförseln.
Vad är Paraphimosis?
Paraphimosis: Oförmåga att föra fram den tillbakadragna förhuden över ollonet.
Vilken ålder kan man dra bak förhuden?
Det vanligt att barn inte kan dra tillbaka förhuden upp till tio års ålder. Oftast behövs ingen behandling eftersom förhuden vanligtvis kan dras tillbaka då barnet blir äldre. Det blir svårt att rengöra under förhuden om den är så trång så att den inte kan dras tillbaka.
Hur vanligt är Fimosis?
Det är vanligt hos små barn. Ibland kan det ge besvär, men oftast inte. Det kan bildas som en sorts tratt när en trång förhud dras tillbaka eftersom den inre förhuden trycks fram en aning. Detta är mycket vanligt hos mindre barn, upp till fem års ålder.
Varför svullnar förhuden?
Du har fått balanit, en inflammation under och i förhuden. Du har en hudsjukdom eller hudbesvär som till exempel kronisk inflammation, eksem, herpes eller svampinfektion. Du har en förträngning i förhuden eller en för kort sträng under ollonet. Du har hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
Varför kan jag inte dra bak förhuden?
Förhudsförträngning innebär att du har så pass trång förhud att den inte går att dra tillbaka över ollonet. Detta problem kan leda till att det gör ont när du urinerar. Tillståndet kan även orsaka återkommande infektioner under förhuden.
Vilken salva mot trång förhud?
Förhudsförträngning behandlas med salva som innehåller kortison, för att ärren ska mjukna och huden bli elastisk. Barn bör inte själva utföra behandlingen (undantag tonåringar). undvika att salva kommer i ögonen). Redan efter några dagar går det att tänja försiktigt.
Kan man få bort balanit?
I de flesta fall går balanit över av sig själv med egenvård, och det är därför inte nödvändigt att söka vård. Om symtomen inte går över efter två till tre dagar bör du söka vård. Om förhuden dras tillbaka och fastnar ska du söka vård genast genom att söka vård på jouröppen mottagning eller akutmottagning.
Du har en förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka. Förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat. Du har en hudsjukdom eller hudbesvär som till exempel kronisk inflammation, svampinfektion, eksem eller herpes.