Innehållsförteckning
Kan man använda en söndrig sedel?
Med en sedel som är endast lindrigt skadad går det att betala på normalt sätt. En riven sedel är giltig som betalningsmedel, om delarna har sammanfogats med tejp och om mottagaren enkelt kan identifiera sedeln som äkta.
Vad består en sedel av?
Innehållet i svenska sedlar är huvudsakligen, bomull (cellulosa), syntetiska polymerer, såsom polyester, vatten och titandioxid. Sedlarna trycks med sedeltrycksfärger på sedelpapper.
Finns tusenlappar kvar?
Alla dessa sedlar är idag ogiltiga betalningsmedel. Riksbanken kan dock i vissa fall lösa in gamla ogiltiga sedlar mot en avgift. Till skillnad från andra sedlar så kan man inte ta ut tusenkronorssedeln i vanliga bankomater, utan man måste ta sig till sin bank alternativt ett växlingskontor.
Får man riva sönder pengar?
Att bränna sedlar är olagligt i vissa länder, bland annat USA, men lagligt i exempelvis Finland. I Sverige finns inget förbud mot bränning, däremot får man inte sprida mynt eller sedlar som bearbetats eller förändrats.
Hur tillverkas en sedel?
Alla svenska sedlar tillverkas på Tumba Bruk utanför Stockholm. Man använder råbomull för att producera en speciell pappersmassa som gör sedlarna tåligare än om de var gjorda av vanligt papper. Det finns flera säkerhetsdetaljer som ska göra sedlarna extra svåra att förfalska.
Kan man använda 1000 lappar?
Dessa 20-, 50-, 100-, 500- och 1 000-kronorssedlar är ogiltiga. Det betyder att du inte längre kan betala med dem. Du kan heller inte lösa in dem på bank.
Kan man betala med 1000 lappar?
Det går inte att handla med de nya tusenlapparna i någon av Lindex svenska butiker. De nya tusenlapparna kan innebära problem för den som vill handla på Lindex. När Mona Hansson försökte betala med en tusenlapp på Lindex i Luleå nekades hon av butikspersonalen.
Kan man använda en trasig sedel?
Vad gör man med en söndrig sedel?
Om du har en skadad eller missfärgad sedel kan du i vanliga fall vända dig till en bank för att byta ut den. Om banken inte byter ut sedeln kan du skicka den/dem till Riksbanken. Riksbanken har möjlighet att lösa in skadade och missfärgade sedlar.