Innehållsförteckning
Kan man leva på ärtsoppa?
Men man vänjer sig vid det mesta, för en tid i alla fall. Ärtsoppa är annars en helt suverän konserv som jag så länge underskattat. De dagar jag varit extra hungrig har jag alltid värmt en burk Soldatens Ärtsoppa. Mättande och gott.
Vad är gula ärtor bra för?
Gula ärtor är mogna spritärtor medan gröna är omoget skördade. Båda torkas efter skörd. De är rika på protein, mineralämnen och vitamin B. Torkade ärtor är lätta att lagra och har alltid varit lite av ”fattigmansmat”, men väldigt hälsosam och bra sådan.
Vilken Ärtsoppa är bäst?
Ärtsoppan i Gomans och Signums plastslangar fick bäst betyg. Skillnaderna syntes redan på spisen. Vissa soppor har en ganska gråbeige färg medan andra är mörkt gula. I några måste man leta efter fläsktärningarna andra är prickiga av köttflis.
Vem uppfann ärtsoppa?
Ärtsoppan är känd redan på 1200-talet, men har säkert förekommit tidigare. Under vikingatiden var ärter och fläsk gudamat. Gula ärter blev populära i Norden i och med medeltidens tyska influenser. Ärter fortsatte vara en väl ansedd rätt hos både borgerskap och adel under 1700-talet.
Är köpt ärtsoppa nyttigt?
Ärtsoppa – är det nyttigt? Ja, absolut men om det ska vara en fullvärdig måltid beror lite på vad man serverar det tillsammans med. Ärtorna i sig ger bra vegetabiliskt protein och är fiberrika. Det ger billig, fiberrik och mättande vardagsmat.
Kan ärtsoppa frysas?
Det sägs att ärtsoppa blir bättre om den lagas i stora mängder, så när man väl håller på kan man lika gärna koka åtta portioner åt gången. Överbliven soppa går utmärkt att frysa.
Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?
Att vi äter ärter och fläsk på torsdagen anses hänga samman med att man under den katolska tiden inte åt något kött på fredag, Jesus dödsdag. På torsdag skulle det istället ätas ordentligt och inte minst kött. Begreppet ärter och fläsk inbegriper både ärtsoppa som andra kombinationer av stuvade ärter och kokt fläsk.
Vilken är den bästa punschen?
Carlshamns punsch är väl den mest kända i Sverige men det finns flera märken som Cederlunds, Grönstedts och Facile. Att vi svenskar så varmt välkomnat arraken har givetvis sin historia. Under början av 1700-talet handlade svenskarna som bekant med Ostindien.