Populära

Maste man arbeta under uppsagningstiden?

Måste man arbeta under uppsägningstiden?

Du behöver inte heller säga upp dig skriftligen, såvida ni inte avtalat om det tidigare. Däremot måste du arbeta under uppsägningstiden, annars kan arbetsgivaren kräva dig på skadestånd. Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, har du en månads uppsägningstid oavsett hur länge du varit anställd.

Regler om anställningsförhållanden finns i lagen om anställningsskydd (LAS). Som arbetstagare är man som utgångspunkt skyldig att arbeta under uppsägningstiden. Däremot är det möjligt att avtala om att arbetstagaren ska vara arbetsbefriad.

Har du rätt till uppsägningstid?

Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.

Vad innebär en månads uppsägningstid?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.

Vilken uppsägningstid Har du i kommun och landsting?

I kommun och landsting har du upp till tre månaders uppsägningstid om du varit anställd längre än ett år. Visstidsanställd: Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, finns det normalt inga uppsägningstider.

Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.

Share this post