Populära

Maste man ta medicin vid add?

Måste man ta medicin vid add?

Då bör du söka vård. Sök vård om du eller ditt barn har add-liknande utmaningar som påverkar vardagen negativt. Det kan handla om exempelvis koncentrationsbesvär eller svårigheter att få vardagen att fungera. Du bör även söka vård om du har besvär som leder till exempelvis sämre självkänsla, ångest eller depression.

Hur bemöter man en vuxen med adhd?

Visa förståelse och respekt

  1. Betrakta adhd som en funktionsnedsättning.
  2. Undvik att bagatellisera svårigheterna.
  3. Moralisera inte över tillkortakommanden.
  4. Visa medkänsla och acceptans.
  5. Tänk att individen vill göra sitt bästa.
  6. Förmedla att du står på individens sida och inte är motpart.

Vilket bemötande och vilket förhållningssätt bör du ha mot personer med en adhd diagnos?

För de flesta personer med funktionsnedsättning är det viktigt att personer i omgivningen, både närstående och professionella, är lyhörda och har förmåga att ge rätt stöd. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Individens funktionsförmåga bör utgöra grund för anpassning både av både miljö och bemötande.

Om du behöver mer stöd i samband med add eller hjälp i vardagen kan du även få träffa exempelvis en arbetsterapeut. Vid add och andra former av adhd kan du även få behandling med vissa läkemedel som kan lindra olika besvär, till exempel centralstimulerande medicin som höjer nivån av dopamin och noradrenalin i hjärnan.

Kan ADD försvinna?

Går ADD över? Det verkar som att ADHD (med hyperaktivitet) ”växer bort” hos omkring en tredjedel av alla som får diagnosen i ung ålder. Personer med ADD, däremot, har ofta kvar sin diagnos under hela livet.

Hur påverkar add relationer?

Alla par upplever någon gång svårigheter, men relationer där en part har autism eller adhd är ofta mer konfliktfylld. Personer med adhd vara impulsiva, med snabba humörsvängningar, vilket kan leda till mycket bråk.

Kan man växa ifrån ADD?

Det verkar som att ADHD (med hyperaktivitet) ”växer bort” hos omkring en tredjedel av alla som får diagnosen i ung ålder. Personer med ADD, däremot, har ofta kvar sin diagnos under hela livet. Men med rätt terapi, hjälpmedel och eventuell medicinering samt arbets-/studieanpassning kan många ändå fungera väl i vardagen.

Share this post