Innehållsförteckning
Måste man vara Kollektivansluten?
Det finns inga lagkrav på att ha kollektivavtal. Men om du har utomstående anställda kan facket vidta s.k. stridsåtgärder, t. ex. ta ut personal i strejk, för att få dig att teckna kollektivavtal.
Vad händer om man bryter mot arbetstidslagen?
Om arbetsgivaren bryter mot reglerna i Arbetstidslagen kan denne bland annat få betala en sanktionsavgift. Arbetstidslagen reglerar bland annat ordinarie arbetstid 40 timmar/vecka (5 §), övertid 200 timmar/kalenderår (7 §), dygnsvila 11 timmar/24 timmar (13 §) och veckovila 36 timmar/7 dagar (14 §).
När kan man begära reseersättning?
När kan jag tidigast ansöka om reseersättning? Om du har beviljats ersättning för resa så kan du ansöka om ersättning månaden efter du har gjort resan/resorna.
Måste man ha kollektivavtal som arbetsgivare?
Det är frivilligt att teckna kollektivavtal. Du som arbetsgivare måste dock förhandla om att teckna kollektivavtal eller hängavtal om en facklig organisation begär det.
Varför ska man inte ha kollektivavtal?
Att företag väljer att inte ha kollektivavtal beror inte på att man vill ge sämre villkor till sina anställda. Det handlar istället om att kollektivavtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet. Avtalen är framförhandlade med de stora företagens situation som utgångspunkt.
Vad händer om arbetsgivaren bryter mot lagen?
38 § En arbetsgivare som bryter mot denna lag skall betala inte bara lön och andra anställningsförmåner som arbetstagaren kan ha rätt till utan även ersättning för skada som uppkommer. En arbetstagare är skadeståndsskyldig om han eller hon inte iakttar den uppsägningstid som anges i 11 § första stycket.
Vad betyder placeringsort?
Placeringsort Det är bra att ha placeringsort, alltså vilken ort du ska jobba på, angiven i anställningsavtalet. Om det inte finns så kan arbetsgivaren kräva att du ska jobba på en helt annan ort, utan att kompensera för det.