Populära

Nar borjade man med konsstympning?

När började man med könsstympning?

Klitoridektomi har förekommit inom medici- nen i både USA och Europa så sent som på 1950-talet. I ett socioekonomiskt perspektiv ses könsstympning som en del av flickors socialisering. Könsstympning utövas i samhällen där kvinnans sociala erkännande och överlevnad uppnås genom äktenskap och barna- födande.

Vad gör man vid könsstympning?

Kvinnlig könsstympning innebär att någon skadar eller skär bort delar av en flickas underliv utan att det finns ett medicinskt skäl för det. Ett annat ord för kvinnlig könsstympning är omskärelse. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter en omskärelse.

När blev könsstympning olagligt i Sverige?

Om könsstympning I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Vart är könsstympning lagligt?

I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands. Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Vad innebär Könsstympad?

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor. Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför. Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer.

Hur många könsstympas i Sverige varje år?

Socialstyrelsen uppskattar att närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige kan ha varit utsatta för någon typ av könsstympning, varav cirka 7 000 är flickor under 18 år. De största skattade grupperna är födda i Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

Hur många könsstympas i Somalia?

Könsstympning av flickor förekommer på många håll runt om i världen och omkring 3,9 miljoner flickor könsstympas varje år. De länder där flest flickor utsätts för övergreppet är Somalia (97 %), Guinea (92 %), Djibouti (88 %) och Mali (86 %).

Share this post