Innehållsförteckning
- 1 När ena föräldern inte betalar underhåll?
- 2 Kan man få betala retroaktivt underhåll?
- 3 Får man underhåll om man har ensam vårdnad?
- 4 Måste pappan betala underhåll?
- 5 Under vilka förutsättningar är det möjligt att göra avdrag för periodiskt understöd?
- 6 Vad ska Underhållstöd gå till?
- 7 Vad är en Insynsfullmakt?
- 8 Vad gäller Vid ensam vårdnad?
När ena föräldern inte betalar underhåll?
Om du inte betalar underhållsbidrag för ditt barn eller om du inte har råd att betala kan ditt barn få underhållsstöd från Försäkringskassan. Det betalas ut till den andra föräldern och du ska sedan betala tillbaka hela eller delar av det beloppet till Försäkringskassan.
Kan man få betala retroaktivt underhåll?
Eftersom perioden du vill ha ersättning för inte är mer än 3 år tillbaka i tiden så är det alltså möjligt att i efterskott kräva s.k. retroaktivt underhållsbidrag. Underhållsbidraget kan som sagt fastställas antingen genom dom eller avtal.
Vad ska underhållsbidraget täcka 2021?
Vad ska underhållsbidraget täcka? Underhållsbidraget ska täcka barnets behov. Det anges inte närmare i föräldrabalken vad exakt vad som ska ingå i underhållsbidraget. Det är föräldrarna själva som ska komma överens om underhållsbidragets storlek.
Får man underhåll om man har ensam vårdnad?
Betala underhåll vid ensam vårdnad Den förälder som inte har barnen varaktigt boende hos sig är skyldig att betala ett månatligt underhållsbidrag till den förälder som har barnet boende hos sig. Föräldrarna kan själva komma överens om underhållsbidraget, som ska hjälpa till att täcka barnets grundläggande försörjning.
Måste pappan betala underhåll?
I 7 kap. FB regleras föräldrarna underhållsskyldighet. Båda föräldrarna har således skyldiga att betala underhåll för barnet oavsett om båda föräldrarna är vårdnadshavare eller inte, 7 kap. 2 § FB.
Hur mycket ska den andra föräldern betala i underhåll?
Per år räknat är normalbeloppet 120 procent av gällande prisbasbelopp. 120 procent av 2020 års prisbasbelopp är 4 730 kronor per månad. Den slutliga beräkningen av underhållsbidraget sker enligt en formel; Barnets behov av underhåll tas gånger den bidragsskyldiges överskott / föräldrarnas samlade överskott.
Under vilka förutsättningar är det möjligt att göra avdrag för periodiskt understöd?
För att den som har betalat det periodiska understödet ska kunna få avdrag krävs att makarna lever åtskilda och att den ekonomiska gemenskapen stadigvarande har upphört. Förutom kravet på periodicitet gäller dessutom att underhållet har betalats i enlighet med vad som har fastställts i dom eller i avtal.
Vad ska Underhållstöd gå till?
Underhållsbidrag är pengar som den förälder som inte bor med barnet ska betala till den förälder som barnet bor hos. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen. Försäkringskassan kan hjälpa er att beräkna hur stort bidraget ska vara.
Vad skall underhållsstöd täcka?
Regeringen anser, i likhet med vad som gäller i dag för underhållsstödet, att normalkostnaden för ett barn bör täcka dels de behov som ett barn vanligtvis har, dels en andel av hushållets gemensamma kostnader för t. ex. TV, telefon, hushållsel och liknande kostnader som påverkas av att det finns barn i hushållet.
Vad är en Insynsfullmakt?
Det är vanligt att ensam vårdnadshavare ger en fullmakt till föräldern utan vårdnad som ger denne rätt till insyn och upplysningar om det gemensamma barnet. Däremot har fullmakten ingen särskild verkan eftersom vårdnadshavaren har den yttersta makten till vad denne väljer att upplysa om.
Vad gäller Vid ensam vårdnad?
Att ha ensam vårdnad över barnet innebär att man har rättigheter och skyldigheter att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Detta innebär bl. a. skyldighet att se till att barnet får omvårdnad, trygghet och god fostran, ett ansvar för tillsyn över barnet samt barnets försörjning och utbildning.
Måste pappan vara delaktig?
I svensk rätt har barnet rätt till båda sina föräldrar vilket anses stämma överens med principen om barnets bästa. Faderskapet kan således inte avsägas eller avskrivas. Detta innebär dock inte att fadern till ditt barn ska ha vårdnaden om barnet, det är en stor skillnad på föräldraskap och att vara vårdnadshavare.