När gör man röntgenundersökning?
Röntgen är en vanlig undersökning för att diagnostisera cancer. I regel krävs inga särskilda förberedelser och undersökningen är inte smärtsam. Kontrastmedel används när man vill avbilda kroppens hålrum, som i mag-tarmkanalen och urinvägarna.
Hur känns magnetröntgen?
Undersökningen gör inte ont, men vissa kan tycka att det känns obehagligt att ligga stilla en längre tid i det ganska trånga undersökningsutrymmet. På många sjukhus får en närstående följa med in i undersökningsrummet, vilket kan kännas lugnande.
Kan man se demens på röntgen?
Hjärnavbildning med datortomografi Även skiktröntgen av hjärnan genom datortomografi görs för att upptäcka andra möjliga orsaker till patientens symptom, till exempel hjärntumör. Datortomografi kan också ge viktig information för att kunna ställa rätt typ av demensdiagnos.
Vad gör man på nuklearmedicin?
Vid nuklearmedicinska undersökningar och behandlingar tillför man kroppen ett radioaktivt spårämne, oftast via ett blodkärl. Detta spårämne tas upp av specifika celler/organ. Med en PET-kamera eller gammakamera kan man sedan studera hur spårämnet fördelar sig i kroppen eller hur organen fungerar.
Hur kan man ta blodprov?
Blodprov kan tas på tre olika sätt: Genom ett stick i fingret, i ett blodkärl som kallas kapillär. Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för ven Genom ett stick i ett blodkärl som kallas för artär.
Vad är ett blodprov från fingret?
Dessa blodkärl kallas för kapillärer. Ett blodprov från fingret ger upp till en milliliter blod. Det går att göra ett begränsat antal analyser på den mängden blod. Provet görs med hjälp av en liten nål som sitter i en hållare. Nålen sticker till automatiskt när den hålls mot fingret. Det kan knäppa till när nålen löser ut.
När ska Blodprovet tas?
Ibland behöver du vara fastande inför att blodprovet ska tas. Det innebär att du inte får äta eller dricka något från klockan 22 på kvällen innan provtagningen, om provet ska tas tidigast klockan 8 på morgonen. Det går bra att dricka ett litet glas vatten. Reglerna för fasta kan variera mellan olika laboratorier och analyser.
Kan ett blodprov visa Om du har rätt dos?
Då kan ett blodprov visa om du har rätt dos. Blodprov kan också användas för att ta reda på om en behandling är effektiv. Det gäller till exempel om du har blodbrist och får läkemedel med järn. Då kan ett blodprov visa när du har fått ett bra blodvärde igen.