Populära

Nar gors en forundersokning?

När görs en förundersökning?

En förundersökning måste göras när det finns orsak att misstänka att ett brott har skett. Förundersökningen görs i allmänhet på den polisstation som ligger närmast brottsplatsen. På grund av polisens bristande resurser kan en förundersökning dra ut på tiden.

När avslutas en förundersökning?

Förundersökningen räknas som avslutad när den misstänkte har blivit delgiven förundersökningen och det inte anses behövas någon ytterligare utredning i ärendet (23 kap. 18 a § första stycket RB). Det innebär att förundersökningen alltid avslutas innan brottmålet går till domstol.

Vem skriver Förundersökningsprotokoll?

Förundersökningsprotokoll. På huvudförhandlingen i tingsrätten presenterar åklagaren bevisningen inför tingsrätten utifrån förundersökningsprotokollet. Åklagaren ska med bevisningen styrka bortom rimligt tvivel att det är den eller de som är åtalade som har begått brottet på sätt som anges i stämningsansökan.

Hur länge får en misstänkt hållas kvar för förhör?

Efter gripandet ska du förhöras så snart som det är möjligt. Efter förhöret ska åklagaren besluta om du ska anhållas eller frisläppas. En person får aldrig hållas kvar gripen mer än tolv timmar enligt lag. Detta följer av 23 kap.

Hur får jag reda på hur det går i förundersökning?

Om det under utredningen visar sig att inget brott begåtts eller att något brott inte kommer att kunna bevisas läggs förundersökningen ned. Under den tid utredningen pågår har du inte automatiskt rätt att ta del av hur brottsutredningen genomförs eller vad som kommer fram.

Hur hittar man förundersökningsprotokoll?

Om det är polisen som upprättat förundersökningsprotokollet kan du begära ut det hos polisen när det slutexpedierats. Ett annat alternativ är att du begär ut förundersökningsprotokollet från domstolen. I samband med att åtalet lämnas in till domstolen ska åklagaren även lämna in förundersökningsprotokollet (45 kap.

Vad betyder underrättelse om slutförd förundersökning?

Om brottet som utretts har ett straff som enligt straffskalan överstiger sex månader ska en skriftlig underrättelse om slutförd förundersökning delges den misstänkte. Det betyder att man måste kunna bevisa att den misstänkte fått den skriftliga underrättelsen.

Får man veta när förundersökning läggs ner?

Läggs en förundersökning ned eller beslutas det att åtal inte ska väckas, ska den som hörts som skäligen misstänkt för brottet underrättas. Om du har hörts som skäligen misstänkt har du alltså rätt att meddelas ifall förundersökningen läggs ner.

Hur får man tillgång till förundersökningsprotokoll?

Man kan inte begära ut ett förundersökningsprotokoll medan förundersökningen pågår, då den då omfattas av förundersökningssekretess (18 kap. 1 § OSL). När förundersökningen är avslutad kan du däremot begära ut den hos antingen polisen eller domstolen i fråga.

Vad är rättsprocessen?

När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.

Share this post