Innehållsförteckning
- 1 När har man 1 års uppsägningstid?
- 2 Hur räknar man tre månaders uppsägningstid?
- 3 När har man 12 månaders uppsägningstid?
- 4 Hur vet man hur lång uppsägningstid man har?
- 5 Vad betyder anställningstid?
- 6 När har man en månads uppsägningstid?
- 7 Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?
- 8 Kan du kräva längre uppsägningstid?
När har man 1 års uppsägningstid?
Om en anställd säger upp sig Vid uppsägning från en anställds sida gäller särskilda uppsägningstider enligt Villkorsavtalet. Om anställningstiden har varat i högst ett år är uppsägningstiden en månad. Om anställningen varat mer än ett år gäller två månaders uppsägningstid.
Hur räknar man tre månaders uppsägningstid?
Säger du upp dig den 1 mars så blir sista anställningsdagen med tre månaders uppsägningstid den 1 juni. Om du säger upp dig den 28 februari så blir din sista anställningsdag den 28 maj. Om du säger upp dig den 30 november blir din sista anställningsdag den 28 eller 29 februari beroende på vilket år det gäller.
När har man 12 månaders uppsägningstid?
Även anställningstid inom samma koncern får räknas med och under vissa förutsättningar tid hos ett överlåtande företag efter en övergång av verksamhet. Regeln innebär att uppsägningstiden förlängs från 6 månader till 12 månader om villkoren är uppfyllda.
Hur vet man sin uppsägningstid?
Ta reda på uppsägningstid Kontrollera om det anges någon uppsägningstid i ditt anställningsavtal . Har företaget kollektivavtal , står det där vilka uppsägningstider som gäller. Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren.
Vilken uppsägningstid har jag?
Ta reda på vilken uppsägningstid du har innan du säger upp dig. Om du och din arbetsgivare inte har avtalat om någon uppsägningstid, gäller uppsägningstiden i det eventuella kollektivavtal du omfattas av. Om du inte omfattas av något kollektivavtal har du en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd, LAS.
Hur vet man hur lång uppsägningstid man har?
Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid, om du inte kommit överens om annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal.
Vad betyder anställningstid?
Anställningstid är den tid man varit anställd hos sin arbetsgivare.
När har man en månads uppsägningstid?
Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.
Vad är skälig uppsägningstid?
Huvudregeln är också att avtalet, som är ett s.k. tillsvidareavtal, ensidigt kan sägas upp av endera part. I sådant fall gäller dock generellt att en skälig uppsägningstid måste beaktas. Vid de allra flesta fall ligger en sådan skälig uppsägningstid på 30 dagar (jfr. NJA 2009 s. 672).
Vad innebär en månads uppsägningstid?
Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31
Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?
Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.
Kan du kräva längre uppsägningstid?
Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.