Innehållsförteckning
När kan man ta ut Kontaktdagar?
Kontaktdagar 0-16 år Dagarna finns för att du som förälder ska få ökad kunskap om hur du kan stötta ditt barn. Du kan få ersättning för 10 kontaktdagar per barn och år. Kontaktdagar går att ta ut för ditt barn upp till 16 års ålder.
Kan man Vabba för barn över 12 år?
Du kan få ersättning för vab för barn som har fyllt 12 men ännu inte 16 år om barnet behöver mer hjälp än vanligt i den åldern. Det kan till exempel gälla om du behöver följa med barnet på läkarbesök eller om ett annars friskt barn blir sjukt och inte klarar sig själv.
Hur får man Kontaktdagar?
Hur ansöker jag om ersättning för kontaktdagar?
- Ansök. När du är tillbaka på jobbet, eller börjar söka jobb igen, ska du ansöka om ersättning. Ansök om vab.
- Utbetalning. Ansöker du senast den 10:e kommer pengarna den 25:e samma månad. Ansöker du efter den 10:e får du utbetalningen den 25:e månaden därpå.
Vad räknas som merkostnader?
Merkostnader är kostnader som du har på grund av din funktionsnedsättning, alltså kostnader utöver de som är vanliga för personer i samma ålder utan funktionsnedsättning. Merkostnader kan vara engångskostnader eller återkommande kostnader, till exempel för förbrukningsmaterial.
Hur mycket får man ut i föräldrapenning?
Hur beräknas föräldrapenning? Föräldrapenning beräknas efter hur mycket du får i inkomst under det kommande året. Föräldrapengen är en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som är 97 procent av din totala inkomst (innan skatt), vilken fastställs av Försäkringskassan. Sedan får du 80 procent av din SGI i föräldrapenning.
Måste man ta ut föräldrapenning för att vara föräldraledig?
En medarbetare med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete, utan krav på att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan. En medarbetare som har adopterat har rätt att vara helt ledig från sitt arbete under ett och ett halvt år räknat från den tidpunkt då hen fick barnet i sin vård.
Har arbetsgivaren rätt att neka vab?
Arbetsgivaren kan inte neka dig att vabba, oavsett hur länge du måste vara hemma eller hur mycket du har att göra på jobbet. Om arbetsgivaren motsätter sig vabbandet bryter de mot föräldraledighetslagen och diskrimineringslagen. Din arbetsgivare kan inte heller kräva att du jobbar hemifrån medan barnen är sjuka.