Innehållsförteckning
Schengenavtalet undertecknades den 14 juni 1985 av Belgien, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland.
Schengensamarbetet innebär att personkontrollen vid resor mellan länderna i Schengenområdet har avskaffats. Syftet med Schengensamarbetet är att underlätta den fria rörligheten för personer inom samarbetsländerna. Samtidigt har kontrollen förstärkts vid de yttre gränserna, mot länder som inte deltar.
Vad innebär Schengenavtalet och vilket fördrag ledde det till?
Schengenavtalet innebär att människor kan röra sig fritt inom det som kallas Schengenområdet. I praktiken innebär det att gränskontrollerna vid de inre gränserna har avskaffats och att personer som passerar en inre gräns inte behöver uppvisa någon giltig resehandling.
Syftet med avtalet var att gradvis förenkla och till slut avskaffa gränskontrollerna vid de gemensamma gränserna. Eftersom framför allt Storbritannien motsatte sig ett sådant samarbete inom ramen för Europeiska gemenskaperna genomfördes det istället genom ett separat mellanstatligt avtal.
Vad gäller inom Schengen?
Gränskontroller inom Schengen Polisen rekommenderar alla som ska resa inom EU/EES att ta med pass eller nationellt id-kort. Inom Norden brukar det oftast räcka med körkort utfärdat i ett nordiskt land för nordiska medborgare, men det är resenärens ansvar att styrka sitt medborgarskap.
Vad är skillnaden mellan EU och Schengen?
Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein är inte EU-länder men de hör till Schengenområdet och därför kan man resa till dem på samma villkor som till EU-området. Av EU-länderna är Irland, Bulgarien, Cypern, Kroatien och Rumänien inte anslutna till Schengenavtalet.
I praktiken innebar det att de systematiska passkontrollerna upphörde vid gränserna mellan de undertecknande länderna. I gengäld skulle kontrollen av områdets yttre gränser stärkas. Det skulle också skapas ett gemensamt övervakningssystem mellan länderna.
Vilka länder utanför EU är med i Schengen överenskommelsen?
Är alla EU-länder med i Schengen?
Schengensamarbetet inleddes år 1985 av Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Frankrike, och i dag omfattar det nästan alla EU-länder.
Är Tyskland med i Schengen?
Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Ungern, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Slovenien, Slovakien, Finland och Sverige samt ögruppen Balearerna, Kanarieöarna, Madeira och Azorerna.
Vad menas med Schengen?
Schengenområdet, även känt som Schengenland, Schengenländerna eller Schengenzonen, utgörs av 22 medlemsstater inom Europeiska unionen samt ytterligare fyra associerade stater som genom Schengensamarbetet har avskaffat gränskontrollerna vid sina gemensamma gränser, de så kallade inre gränserna.
Vad innebär Schengensamarbetet för något?