Vad används Man plutonium till?
Plutonium används dels som bränsle i kärnreaktorer, dels i kärnvapen och dels i vissa typer av batterier med stora krav på livslängd. I reaktorer och vapen är det framförallt plutonium-239 (halveringstid 24100 år) som används, medan man för batterier använder plutonium-238 (halveringstid 88 år).
Kan man använda kärnavfall till kärnvapen?
När uran används i en kärnreaktor bildas bland annat ett nytt grundämne, plutonium. Plutoniumisotopen Pu-239, som bildas vid kortvarig bestrålning av uran i en reaktor, kan användas i kärnvapen. Genom en process, som kallas upparbetning, kan detta plutonium utvinnas ur kärnavfallet.
Hur bryter man uran?
Uranbrytning är den process som utvinner uranmalm ur marken. Närmare 60 % av världens uranbrytning sker via in situ-lakning, med resterande del fördelad på brytning under jord och brytning i dagbrott.
https://www.youtube.com/watch?v=jY9VwCE_Dsg
Vad är skillnaden mellan isotoperna uran 235 och uran 238?
Brytning av uran Uran består av tre isotoper (olika former av samma grundämne): uran-234, uran-235, och uran-238. Den isotop som är lättast att klyva är uran-235, och därför används den som kärnbränsle. Uranmalmen bryts i gruvor eller dagbrott ovan jord. Uran till svenska reaktorer importeras.
Hur används uran i kärnkraftverk?
I ett kärnkraftverk används kärnbränsle. Genom att klyva uranatomer i bränslet med hjälp av neutroner frigörs stora mängder energi som värmer vattnet. Vid uranklyvningen frigörs i sin tur nya neutroner. För att neutronerna ska fortsätta att klyva uranatomer krävs att de bromsas upp, modereras.
Detta utnyttjas i radioisotopgeneratorer som används som källa till elförsörjning i rymdsonder som är så långt från solen att solceller inte kan användas, och behöver energi under så lång tid att bränsleceller, batterier eller andra typer av generatorer inte är användbara.