Innehållsförteckning
Vad är bra med gymnasiet?
Att plugga på gymnasiet kan kännas spännande, men även jobbigt….För att ge dig lite pepp och inspiration har vi här brainstormat fram fem fördelar med att gå gymnasiet.
- Personlig utveckling.
- Träffa nya människor.
- Frihet under ansvar.
- Ökar möjlighet till jobb.
- Utveckla dina intressen.
Varför gymnasiet ska vara obligatoriskt?
Du kommer också få en bra utbildning så det är verkligen en bra sak med att gå gymnasiet. Man kan även träffa nya vänner. Om du går ett praktiskt program kan du gå halva tiden i skolan och praktisera halva tiden och då har man en stor chans att få ett jobb när man är klar med utbildningen.
Borde gymnasiet vara obligatoriskt?
Trots att direktivet bäddade för att gymnasieskolan skulle bli obligatorisk, så saknades det förslaget i utredningen. Istället, föreslog utredaren, bör kommunerna arbeta med uppsökande och aktiva åtgärder för att alla unga ska gå i gymnasiet. Rektorer får vidare ett särskilt ansvar för att undvika studieavbrott.
Vad är en gymnasieskola?
En gymnasieskola (i vardagligt tal gymnasium) är en avgiftsfri och frivillig sekundärutbildning i Sverige för ungdomar som har gått ut grundskolan. För dem som passerat tonåren finns gymnasieutbildning inom ramen för kommunal vuxenutbildning.
När infördes gymnasieskolan i Sverige?
1971 infördes gymnasieskolformen i Sverige genom att de tidigare skolformerna gymnasium, fackskola och yrkesskola slogs samman då 1970 års läroplan Lgy 70 (Läroplan för gymnasieskolan) trädde i kraft. I vardagligt språkbruk används ordet gymnasium fortfarande om gymnasieskolan.
Vad är en fullständig gymnasieexamen?
En fullständig gymnasieexamen, vilket tidigare hette Slutbetyg krävs för tillträde till högskoleutbildning. Detta kriterium kallas också högskolekompetens. Alla teoretiska gymnasieprogram ger automatiskt grundläggande behörighet till högskolestudier.
Utbildning är också viktigt i sig. Att ha en gemensam kunskapsbas ökar den enskildes möjligheter att aktivt delta i samhällslivet och att fullt ut kunna utnyttja sitt medborgarskap. Genom att få fler att klara gymnasiet fördelas möjligheten till deltagande i samhället mer jämlikt.
Hur är det att jobba på gymnasiesärskola?
En stor del av eleverna som går ut gymnasiesärskolan varken jobbar eller studerar. Hela 24 procent av eleverna står utan jobb eller studier. Det är en mycket högre siffra än för dem som har gått på en vanlig gymnasieskola.
Varför går man i särklass?
Individuella program i gymnasiesärskolan är till för elever som behöver en utbildning som är anpassad efter de egna förutsättningarna. Där läser eleven ämnesområden istället för ämnen.
Kan man gå gymnasiet två gånger?
Nej, man kan inte gå gymnasiet två gånger. Men du kan söka eftergymnasiala utbildningar som yrkeshögskola, högskola eller folkhögskola.
Vad ska man tänka på när man väljer gymnasium?
Så ska du som är elev tänka
- Börja i tid och håll valet öppet. Valet blir lättare om du tar dig tid att ta reda på tillräckligt om dig själv.
- Utgå från dig själv och dina egna intressen.
- Tänk högt och prata om ditt val.
- Läs på!
- Ta hjälp av dina föräldrar.
- Ta dig tid.
- Fråga dig själv.
- Jämför favoriterna.
Är det obligatoriskt med gymnasium?
– Vi värnar om att gymnasiet ska vara frivilligt. Det betonar elevernas egna ansvar och visar att gymnasiet skiljer sig från grundskolan, säger ordförande Mattias Hallberg till TT. Att många elever hoppar av är inte bara skolans ansvar, menar han.