Innehållsförteckning
Vad är didaktiska utmaningar?
Nationalencyklopedin (2020a) definierar begreppet didaktik som undervisningens och inlärningens teori och praktik. Didaktiska utmaningar, som är ett centralt begrepp i vår studie, innebär att läraren identifierar olika moment i sin undervisning som ställer krav på hens valda metod att undervisa i.
Varför kan det vara viktigt att utveckla sitt ordförråd?
Ordförrådet är avgörande för läsförmågan Ordförrådets storlek har en stor betydelse för läsförmågan. Detta gäller både för modersmålet och för andra språk. Att kunna många ord är därmed en viktig faktor för framgångsrik läsinlärning. Kännedomen om ord utgör också en brygga mellan ordavkodning och läsförståelse.
Vad är ett didaktiskt problem?
Att vara didaktiskt kompetent är att kunna anpassa sin undervisning till den specifika situation – till de elever, till det innehåll, till det klassrum – som man befinner sig i. Didaktik är svaren på frågorna ”Vad?”, ”Varför?” och ”Hur?”.
Vad menas med didaktiskt perspektiv?
De klassiska frågorna inom didaktiken är vad, hur och varför. Till vad-frågan hör vad vi ska undervisa om, alltså innehållet i undervisningen och målet med undervisningen. Varför-frågan syftar på resonemang om varför vi ska välja just detta innehåll och hur elever kan motiveras att lära sig det.
Hur kan man utveckla sin ordförråd?
Här är några tekniker för att få över delar av det passiva ordförrådet till det aktiva ordförrådet:
- Välj ord som är meningsfulla.
- Anteckna orden.
- Förklara orden samtidigt som du antecknar dem.
- Påminn dig själv genom att läsa igenom de ord du har skrivit.
- Träna med flashcards.
Hur får man ett större ordförråd?
De menar att hemmet och familjen har en stor betydelse för elevens ordförråd men att det även finns andra faktorer som både underlättar men även försvårar ord- och begreppsutvecklingen. Matteuseffekten har betydelse för eleverna med tanke på ordförrådet och läsutvecklingen.