Populära

Vad ar Elevhalsoteamet?

Vad är Elevhälsoteamet?

Elevhälsoteamet (EHT) Rektor på varje skola är ansvarig för skolans elevhälsoarbete och som stöd i detta arbete finns det på varje skola ett elevhälsoteam. Elevhälsoteamet består av skolledning, skolsköterska, kurator, psykolog och personal med specialpedagogisk kompetens oftast specialpedagog eller speciallärare.

Vad ingår i skolhälsovård?

I samarbete med varje skola utarbetar vi ett program som möter skolans och elevernas behov. Här bestäms våra mottagningstider och mängden personal vi har på plats i skolan….Skolsköterskans uppgifter är bland annat:

  • Hälsokontroller.
  • Uppföljning av elever med somatiska och psykosomatiska problem.
  • Vaccinationer.

Måste man ha en Elevhälsoplan?

Alla skolor ska ha en organisation för det främjande, förebyggande och åtgärdande elevhälsoarbetet. På varje skolenhet ska det finnas tillgång till specialpedagogisk kompetens, skolsköterska, kurator samt skolpsykolog och skolläkare. Dessa funktioner utgör elevhälsan som leds av rektor.

Kan skolsköterskan skriva remiss?

Barnet kan också träffa skolläkaren om problemen har med hur barnet växer att göra. Det kan bland annat vara sned rygg, menstruationsproblem, ont i kroppen eller sen pubertet. Om barnet behöver ytterligare undersökningar eller utredningar kan skolläkaren skriva remiss till specialistläkare inom dessa områden.

Vad är Elevhälsoarbete?

Ett systematiskt elevhälsoarbete handlar om att kontinuerligt följa upp och vidareutveckla skolans förmåga att möta elevers olika och specifika behov. Fokus ligger på att förbättra förutsättningarna för elevernas lärande, utveckling och hälsa.

Vilket ansvar har EMI för barn med särskilda behov?

EMI ska arbeta för att stödja och stärka elevers utveckling mot skolans mål, samt att utveckla lärandemiljön utifrån elevers behov. Skolsköterskor och skolläkare ska också arbeta för att barn med sjukdom eller funktionsnedsättning får adekvat stöd samt medverka till att uppmärksamma barns speciella behov.

Vad är elevhälsans uppgifter i skolan?

Skolans elever ska ha tillgång till elevhälsa med medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande och även stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål.

Varför Elevhälsoplan?

En övergripande elevhälsoplan skapar förutsättningar för en likvärdig elevhälsa inom organisationen och ligger till grund för utformandet av lokala elevhälsoplaner på respektive enhet. Den är även ett stöd för rektorer i det systematiska kvalitetsarbetet.

Vad ska en Elevhälsoplan innehålla?

Vidare är elevhälsoplanen en viktig del i det systematiska kvalitetsarbetet som bedrivs kring elevhälsan då planen innehåller både mål för elevhälsans arbete och en beskrivning av hur dessa mål ska nås. Elevhälsans uppdrag regleras av Skollagen 2010:800.

Vad är en Elevhälsoplan?

Elevhälsoarbetet ska innefattas i trygghetsarbetet, likabehandlingsarbetet och inkluderingsarbetet. Hälsofrämjande arbete för elever utgår från kunskap om vad som gör att barn utvecklas väl och mår bra. Hälsofrämjande arbete innebär att stärka eller att bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande.

Får lärare prata om elever utanför skolan?

Vad får jag som lärare göra om eleven vägrar lämna klassrummet? – Du får uppmana hen att lämna klassrummet, men aldrig utöva våld. Står eleven upp, kan du möjligen fösa eller dra hen ut ur klassrummet. Gör du fel, kan du bli polisanmäld.

Är det svårt att komma in på sjuksköterska?

Kurserna i utbildningen är väldigt varierande och det finns absolut kurser som är ganska svåra. Däremot är det inte omöjligt och man får alltid flera chanser att göra om en tenta om man inte klarat den.

Här kan ingå övergripande planering kring likabehandling, ANDT och strategier för en ökad skolnärvaro. Det psykosociala arbetet innefattar även insatser på individnivå kring psykisk ohälsa, social utsatthet och konflikthantering. Kurator handleder och stöttar pedagogerna på såväl individ- som gruppnivå.

Måste skolan ha specialpedagog?

Får lärare prata om elever med andra elever?

Lärare får prata med varandra om saker som rör en gemensam elev om det är av betydelse för att studierna ska kunna ordnas på ett ändamålsenligt sätt. Det får inte skolsjuksköterskan eller kuratorn göra, om inte barnets vårdnadshavare ger sin tillåtelse.

Får lärare prata om elever?

Gällande uppgifter om en elev som är hänförliga till uppförande, tillrättavisande i skolan och liknande så är offentlighet huvudregeln och sekretess råder endast om det inte är tydligt att eleven skadas om uppgifterna röjs (23 kap. 2 § 2 st OSL).

https://www.youtube.com/watch?v=KWGR53NfCr8

Share this post