Innehållsförteckning
Vad är en FMEA?
Vad är FMEA? FMEA står för Failure Mode and Effect Analysis och är en typ av feleffektsanalys som kan användas för att proaktivt hantera risker med produkter och processer under utvecklingsfaserna.
Hur gör man en FMEA?
Metod för Process-FMEA:
- Identifiera de olika processtegen.
- Brainstorma risker eller fel som kan uppstå i respektive processteg.
- Uppskatta effekten av felet (skala 1-10, där 10 är mycket allvarligt)
- Uppskatta hur ofta felet förekommer, sk Occurance (skala 1-10)
Vilka olika typer av FMEA finns det?
Det finns flera olika typer av FMEA. De vanligaste är koncept FMEA; design FMEA, process FMEA, maskin FMEA och projekt FMEA. Oftast görs de i den ordningen.
När skapades FMEA?
FMEA Failure Mode and Effects Analysis. Ett verktyg som används vid riskanalyser (Rydebrink, 1995). FTA Fault Tree Analysis, översätts på svenska till felträdsanalys. Är en metod för att bryta ner ett fel eller händelse till rotorsaken (Rydebrink, 1995).
Vad är en risk och sårbarhetsanalys?
En risk- och sårbarhetsanalys är ett första steg i en kedja för att reducera risker, minska sårbarheter och förbättra vår förmåga att förebygga, motstå och hantera kriser och extraordinära händelser.
Vad är skillnaden på riskanalys och riskbedömning?
Riskanalys ingår tillsammans med riskklassning och riskutvärdering i BYA:s riskhanteringsmetods fjärde steg (Bron et al, 2014). Där definieras riskanalys som ett ”moment, som ingår i fasen riskbedömning och som syftar till att analysera en riskkällas risknivå i syfte att förstå risken.
Hur gör man en RSA?
Metoder för att göra en RSA
- FOI:s modell för risk- och sårbarhetsanalys.
- ROSA en metod för risk- och sårbarhetsanalyser.
- Om MSB:s arbete med informationspåverkan.
- Stöd i att identifiera samhällsviktig verksamhet och analysera beroenden.
- Informationssäkerhet.se.
- Klimat i risk- och sårbarhetsanalys.
Vad ingår i myndighetens årliga risk och sårbarhetsanalys?
Samtliga regioner ska analysera vilka extraordinära händelser i fredstid som kan inträffa, identifiera samhällsviktiga verksamheter och beroenden, analysera risker och sårbarheter samt identifiera behov av åtgärder.
Vad ska ingå i en riskanalys?
När man skriver en riskanalys brukar man utgå ifrån tre delar, att; hitta riskerna, beräkna riskerna och åtgärda riskerna.