Vad är en interkulturell förskola?
En mångkulturell förskola som arbetar med att samarbeta interagera och utveckla verksamheten tillsammans med individer från andra kulturer anses vara interkulturell då termen inter står för ömsesidig interaktion mellan personer med skilda kulturella bakgrunder (Lorentz & Bergstedt, 2006).
Hur går det att arbeta interkulturellt i förskolan?
Enligt Skolverket innebär ett interkulturellt förhållningssätt att förskolan ser alla språk och kulturella perspektiv som viktiga. Det förutsätter att man dels är medveten om sin egen kultur och med detta som bakgrund möter andra med respekt och utan fördomar.
Vad innebär interkultur?
Interkulturalitet (av prefixet inter-, mellan, och det antropologiska kulturbegreppet) avser interkulturell kommunikation i skolan och inom ett samhälle, det vill säga mötet mellan personer från skilda kulturer (med skilda modersmål och levnadsregler) och ömsesidig förståelse dem emellan.
Vad betyder Monokulturell utbildning?
Huvudtesen är här att utbildningssystemen är eurocentriska, exkluderande och monokulturella system där vit/manlig/medelklass utgör den rådande normen. Västerländska utbildningssystem, deras pedagogik, läromedel och idéer är i sin tur nära sam- mankopplade med upplysningen.
Vad är problemet med monokulturer?
Nackdelar med monokultur Allt, förutom denna gröda, betraktas som ogräs och tas bort. Manuellt eller med bekämpningsmedel som kan ha en skadlig verkan på omgivningen. Jorden utarmas dessutom på just de näringsämnen som grödan i fråga behöver för att växa och därför måste konstgödsel tillsättas.
Vad menas med interkulturell pedagogik?
Den interkulturella pedagogiken uppmuntrar människor med bland annat olika kulturella och nationella bakgrunder att integrera och kommunicera med varandra. Till följd av att lärare skapar denna möjlighet i skolan kan detta bidra till att elever tar med sig denna kunskap ut i samhället.