Innehållsförteckning
Vad är första linjen?
Första linjen för barn och unga. Verksamheter som tar emot barn och unga som visar tidiga tecken på psykiska besvär och lindriga psykiatriska tillstånd oavsett orsak – kallar vi för första linjen.
Hur mår du se?
hurmårdu.nu. Hos första linjen unga kan du få råd och stöd. Vi är en mottagning för dig som är ung och bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kil.
Hur mycket öl får man ta in från Eckerö Linjen?
EU:s riktlinjer för alkoholinförsel från Finland och övriga EU-länder till Sverige innebär att den som är över 20 år får, för egen konsumtion, ta in 10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter starköl till Sverige.
Hur får jag kontakt med BUP?
När du vill boka en tid eller har frågor om psykisk ohälsa ringer du till BUP En väg in på telefon 08-123 524 50. Där finns vårdpersonal som svarar varje helgfri vardag mellan klockan 8.00 och 16.00.
Kan skolan kontakta BUP?
Skolan är skyldig att tillsätta extra anpassningar och särskilt stöd vid behov. Ta i första hand kontakt med ditt barns lärare och kanske skolans specialpedagog och/eller rektor. Problem i skolan kan bero på många saker. Har ni som föräldrar en oro för ert barns beteende även utanför skolan kan ni vända er till BUP.
Vilka ska vända sig till BUP?
Kontakta bup om du är mycket orolig för hur barnet mår. Det kan till exempel vara att besvären är så stora att barnet inte längre fungerar i vardagen hemma, i skolan och med kompisar. Det kan också vara om barnet inte har blivit bättre efter kontakt med till exempel elevhälsan eller vårdcentralen.
Vad är första linjens behandling?
Bröstcancer – palliativ behandling kallad första linjens behandling) förväntas ge den bästa möjligheten att fördröja att sjukdomen utvecklas. Val av behandling sker utifrån en allmän värdering av personens sjukdomstillstånd, allmäntillstånd och eventuella tidigare läkemedelsbehandlingar samt tumörens biologiska status.
När ska man ta kontakt med BUP?
Bup är till för dig som mår psykiskt dåligt. De som jobbar där kan hjälpa dig att må och funka bättre. De kan också göra utredningar för att ta reda på varför du mår dåligt och vilken hjälp du behöver. På bup kan du till exempel få hjälp om du har svår ångest, skadar dig själv eller har en depression.
Kan man skriva till BUP?
BUP svarar: Hej! Du kan skriva en fråga till oss om något som är svårt och som handlar om sådant som BUP brukar arbeta med. Som ångest, nedstämdhet, om du är okoncentrerad, varit utsatt för något svårt, skadar dig själv, har svårt att äta som några exempel. Du kan läsa mer på bups hemsida.
När ska man ta kontakt med bup?
Vad utreder BUP?
Oftast tar en utredning flera veckor och omfattar flera möten. När du gör en utredning hos BUP pratar vi om hur saker och ting fungerar för dig bland kompisar, i skolan och hemma. Du kommer också jobba med en del praktiska uppgifter och få svara på frågor, till exempel genom att rita och berätta.
När ska man ta hjälp av BUP?
På BUP tar vi emot barn och unga med allvarligare psykiska besvär, till exempel de som är deprimerade, har mycket ångest eller skadar sig själva. Vid lättare eller medelsvåra psykiska besvär, som sömnproblem eller mild till måttlig ångest eller depression, finns annan hjälp att få.
När BUP inte hjälper till?
Om inte kan ni vända er till någon annan BUP mottagning om det finns där ni bor. Ni kan gå till vilken BUP mottagning ni vill eller att ni tar kontakt med en vårdcentral där du bor. De brukar ha egna behandlingsalternativ eller kan hjälpa dig med att komma till BUP igen.
Vad händer om vårdgarantin inte uppfylls?
Vad händer om jag inte får vård inom vårdgarantin? Om din mottagning inte kan ge dig vård inom tidsgränserna för vårdgarantin, ska du erbjudas vård på en annan mottagning. Den nya mottagningen kan finnas i din egen region, eller i en annan.
Får inte komma till psykiatrin?
Frågan om man behöver söka psykiatrisk specialistvård avgör man ofta inte själv – om det inte är fråga om akut vård. Beroende på vad man söker för, på tillgången på tider där man söker och på hur fort första besöket behöver ske avgörs det om det blir en specialistläkare man träffar första gången.
Kan man byta BUP mottagning?
Att byta mottagning är din rättighet. För att göra det krävs inget särskilt alls. Ni ringer bara den ”nya” mottagningen och berättar vad ni vill ha hjälp med, och meddelar den ”gamla” att ni inte vill komma dit fler gånger. Mer än så behövs inte.