Innehållsförteckning
Vad är litteraturens syfte?
Litteratur är en viktig källa till kunskap. Den bidrar till allmänbildning och språkutveckling samtidigt som den ger möjlighet till att ta del av och skapa nya värderingar och förhållningssätt till såväl sig själv som sin omvärld.
Hur presenterar man litteratur?
Författarens namn, bokens/rapportens titel, förlag och tryckår (d.v.s. samtliga bibliografiska data) skrivs i fotnoten första gången referensen nämns. För tidskriftsartiklar gäller författar- namn, artikelns titel, namn på tidskrift, nr och tryckår.
Vad är ett Läsarorienterat perspektiv?
Ett läsarorienterat perspektiv I flera läsarorienterade teoribildningar talas istället om mötet mellan läsaren och texten som en dynamisk process, där läsaren bär med sig in i läsakten sina erfarenheter och kunskaper.
Hur referera till arkivmaterial?
Vår rekommendation är att man inkluderar följande uppgifter i sin referens, helst i följande ordning: Arkivinstitution. (Arkivdepå.) Arkiv, seriesignum:volymnummer, serierubrik, volymens årtal.
Hur tolkar man dikt?
Analysera diktens olika skikt genom att svara på frågorna:
- Vad handlar dikten om på raderna? (
- Vilka motiv finns i dikten? (
- Vilka känslor väcker dikten? (
- Hur är stämningen i dikten?
- Förekommer rim i dikten? (
- Hur är dikten uppbyggd? (
- Förekommer några symboler, liknelser och/eller metaforer i dikten?
Vad ska man tänka på om man ska läsa upp en dikt för andra människor?
Läsa dikt och öva uttal För att öva uttal och få inspiration till egna dikter kan det vara bra att först läsa några dikter som andra har skrivit, till exempel ur antologin Kärlek och uppror (Widerberg, Artén, En bok för alla) eller någon annan antologi med dikter.
Vilka anledningar kan det finnas att lära sig om vår litteraturhistoria?
De säger att meningen med litteraturhistoria är allmänbildning och kulturarv, läsupplevelse och att diskutera olika teman och känslor. Några av lärarna anser också att språk- och skrivutveckling är en viktig del i litteraturhistorieundervisningen.