Innehållsförteckning
Vad är orsaken till fetma?
Har du ett större intag av energi än vad kroppen gör av med så leder det över tid till övervikt. Fetma beror på en kombination av både livsstil, ärftlighet och andra sociala faktorer såsom stress och psykisk ohälsa. Även övervikt ökar risken att utveckla fetma.
Kan inte gå ner i vikt sjukdom?
Här kan du räkna ut ditt BMI. Utöver BMI är midjemåttet relaterat till risken att utveckla metabola sjukdomar, som diabetes typ 2 eller högt blodtryck. Om midjemåttet är mer än 88 cm för kvinnor och mer än 102 cm för män räknas risken för att utveckla en sjukdom som hög.
En tredjedel av förklaringen till fetma är genetisk, en tredjedel beror på familjeförhållanden och en tredjedel på faktorer kopplade till sociala faktorer. Vissa ärver en benägenhet att utveckla fetma men det krävs också utlösande miljöfaktorer det vill säga livsstilsfaktorer som kost och motion.
Vad innebär fetma och övervikt?
BMI beräknas genom att kroppsvikten (kg) divideras med kroppslängden i kvadrat (m2). Undervikt innebär ett BMI under 18,5, normalvikt 18,5–24,9, övervikt 25,0–29,9 och fetma 30 eller högre. För barn finns flera olika klassificeringssystem.
Vad ska man göra för att förhindra fetma?
Att förebygga övervikt Forskning visar att de som äter mycket fiberrika livsmedel som fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, bär, och nötter har lättare att hålla vikten.
Hur många drabbas av fetma?
Vid mätningen 2021 uppgav mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning 16–84 år övervikt eller fetma (figur 1). Förekomsten var högre bland män, 58 procent, än bland kvinnor, 46 procent. Motsvarande siffror för fetma (enbart) var 16 procent både bland kvinnor och män.
När blir övervikt en sjukdom?
Ökad risk för sjukdom Att ha övervikt eller fetma innebär en ökad risk för att drabbas av olika sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Fetma ökar också risken för vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer.
Hur kan övervikt och fetma förebyggas?
Hur vanligt är fetma?
Vid mätningen 2020 uppgav mer än hälften, 52 procent, av Sveriges befolkning 16–84 år övervikt eller fetma (figur 1). Förekomsten var högre bland män, 57 procent, än bland kvinnor, 46 procent. Motsvarande siffror för fetma (enbart) var 15 procent bland män och 16 procent bland kvinnor.