Populära

Vad ar riskerna med att fett lagger sig i blodkarlen?

Vad är riskerna med att fett lägger sig i blodkärlen?

Åderförfettning ger till en början inga symtom. Du får besvär först när det har samlats så mycket fett på samma ställe att blodkärlet har blivit trångt eller när en blodpropp har bildats. Då kan du få hjärtinfarkt, kärlkramp i hjärtat eller i benen, stroke eller andra besvär.

Kan man bli frisk från kärlkramp?

Kärlkramp kan behandlas med hjälp av läkemedel och operationer. Man ger ofta läkemedel som syftar till att minska påfrestningarna på hjärtat och öka blodflödet i kranskärlen. Men även förändring av levnadsvanor kan påverka utvecklingen av kärlkramp.

Vad är skillnaden mellan hjärtinfarkt och stroke?

Stroke är ett samlingsnamn för det tillstånd med plötsliga symptom som uppstår då en del av hjärnan drabbas av ischemi (syrebrist). Syrebristen uppkommer till följd av antingen en blodpropp (infarkt) eller en bristning i något kärl (hjärnblödning).

Hur påverkar inflammation i fettvävnaden blodkärlen?

Inflammationen kan bl. a. påverka fettsammansättningen så att halten av det skadliga LDL-fettet ökar, mer känt som det onda kolesterolet. Åderförkalkningen påskyndas då eftersom LDL är extra bra på att ta sig in och fästa i kärlväggarna, där det efterhand samlas och bildar plack.

Kan man träna när man har kärlkramp?

Regelbunden träning är till och med effektivare än ballongvidgning vid stabil kärlkramp, enligt en studie. På senare år har det ställts utom tvivel att fysisk träning är den kanske allra bästa medicinen för de flesta kategorier av patienter med hjärt-kärlsjukdom.

Vad är det för skillnad på hjärtinfarkt stroke och hjärtstopp?

Den vanligaste orsaken till plötsligt hjärtstopp är hjärtinfarkt, men de flesta som drabbas av hjärtinfarkt får inte hjärtstopp. Hjärtinfarkt innebär att hjärtmuskeln drabbas av akut syrebrist på grund av en propp i ett av hjärtats egna blodkärl, även kallade kranskärl.

Vilka organ påverkas av fetma?

Övervikt och fetma kan öka risken för många sjukdomar

  • högt blodtryck.
  • diabetes typ 2.
  • höga blodfetter.
  • åderförfettning eller åderförkalkning som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.
  • gallsten.
  • förfettning av levern.
  • astma.
  • problem med snarkning och sömnapné, alltså andningsstopp under sömnen.

Share this post