Populära

Vad ar Sekundarvard?

Vad är Sekundärvård?

Om läkaren bedömer att patientens tillstånd kräver utredning eller behandling hos en annan specialistläkare, får patienten hjälp att komma till specialistsjukvården, eller med ett annat ord sekundärvård.

Vad gör en allmänläkare?

Den som är specialist i allmänmedicin kallas allmänläkare. De flesta allmänläkare arbetar med att ta hand om patienter på vårdcentraler, hälsocentraler och andra läkarmottagningar inom primärvården. De sköter ofta läkarinsatserna på barnavårdscentraler och äldreboenden.

Vad är Allmänspecialist?

Vad är skillnaden på en Allmänspecialist, en ST-Läkare och en AT-Läkare på en vårdcentral? Allmänspecialist: Precis som man kan specialisera sig till hjärtläkare eller kirurg kan man i Sverige specialisera sig i allmänmedicin. Man har då bred kunskap om hela det spektrum av patienter som kan dyka upp på en vårdcentral.

Vad gör geriatriken?

Geriatrik är specialistsjukvård för äldre och inom geriatriken finns öppen- och slutenvård. Inom den geriatriska slutenvården tas patienter emot för rehabilitering och behandling av åldersrelaterade sjukdomar.

Vad är öppenvård och primärvård?

Primärvården omfattar öppenvård i hälso- och sjukvården som ges utan avgränsning när det gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper och som inte kräver speciella medicinska eller tekniska resurser och/eller särskild kompetens.

Vad är skillnaden mellan primärvård och öppenvård?

Öppenvård: All vård som inte kräver inläggning, tex dagkirurgi. Primärvård: Del av öppen vård som svarar för befolkningens behov av grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering, tex hälsocentraler.

Vad är skillnaden mellan läkare och allmänläkare?

Allmänläkare[redigera | redigera wikitext] Befattningen ska skiljas från AT-läkare, en läkartjänst innefattande handledd praktik inom kirurgi, medicin, psykiatri och allmänmedicin; allt föreskrivet krav för läkarlegitimation, och underläkare, en läkare som saknar specialistkompetens.

Vad är skillnaden mellan AT-läkare och ST läkare?

Allmäntjänstgöring, AT, efter läkarexamen är ett krav för att få läkarlegitimation och för att göra specialiseringstjänstgöring, ST. Specialiseringstjänstgöring, ST, är den vidareutbildning som legitimerade läkare genomför för att uppnå specialistkompetens.

Vad gör en specialist i allmänmedicin?

Share this post