Innehållsförteckning
Vad är self efficacy på svenska?
Self-efficacy innebär tron på den egna förmågan att slutföra uppgifter och nå mål (Bandura, 1997).
Vad är Situationsspecifikt självförtroende?
Situationsspecifikt självförtroende handlar om vår tilltro att prestera i ett specifikt sammanhang, exempelvis orientering. Det har visat sig att självförtroende påverkar vår motivation, våra känslor och hur vi agerar.
Vad menas med Själveffektivitet?
Självförmåga eller egenförmåga (av engelska self-efficacy) är ett begrepp utvecklat av Albert Bandura som syftar på individens tilltro till att själv klara av en handling i en särskild situation. Det handlar inte om tilltro till sin egen förmåga i allmänhet, utan om tilltro till en specifik handling.
Vad är social kognitiv teori?
Enligt den sociala kognitiva teorin (Bandura, 1986) är reflektion en av människans mest naturliga kompetenser. När individer reflekterar kring sina handlingar och beteenden ökas förståelsen för hur de fungerar vilket kan resultera i att individerna får en större kontroll över sitt eget beteende.
Vad betyder självförmåga?
På svenska även: egenförmåga. Termen används vanligen i betydelsen ’upplevd självförmåga’ (’upplevd egenförmåga’). ’Självförmåga’ ska därför läsas som upplevd egen förmåga att hantera viss given situation eller händelse.
Vad handlar det kognitiva perspektivet om?
Det kognitiva perspektivet intresserar sig för hur vi tar emot och bearbetar information samt hur vi reagerar på och använder denna information. Utifrån kognitiv psykologi har varje enskild individ en aktiv roll i formandet av sitt beteende.
Vad är upplevd självförmåga?
Self-efficacy är en psykologisk term och står för ”upplevd självförmåga”, det vill säga tilltro till vår egen förmåga att klara en viss uppgift eller utveckla en viss färdighet. Att tro på sin egen förmåga är inte detsamma som självförtroende eller självkänsla – de refererar till hur du tänker och känner om dig själv.
Vad är socialt lärande?
Socialt lärande är informella processer där användare lär sig utanför klassrummet eller den digitala kursen. Informellt lärande pågår hela tiden på arbetsplatsen – och visst finns det mycket kunskap i organisationen!