Innehållsförteckning
Vad är skillnaden på plack och tandsten?
Plack är den klibbiga, vitaktiga beläggning som hela tiden bildas på tänderna av bakterier i munnen. Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem. När det utfälls kalk från saliven i placket bildas tandsten.
Hur känns plack?
Plack samlas ofta nära tandköttskanten, vilket gör det enkelt för toxinerna att ta sig in i tandköttsvävnaden. Detta kan orsaka irritation eller inflammation i tandköttet, så kallad gingivit. Inflammerat tandkött är ofta ömt och svullet och kan blöda när du borstar tänderna eller använder tandtråd.
Är tandsten gult?
Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten är först grynig och har oftast en vitaktig färg. När den sedan blir hårdare kan den få en gulbrun eller mörkbrun färg av att du till exempel dricker kaffe, te eller vin. Tandsten ovanför tandköttskanten gör att du får svårare att hålla rent nära tandköttskanten.
Hur ser man om man har tandsten?
Det är vanligt att den här typen av tandsten bildas på insidan av framtänderna i underkäken. När du speglar dig och ser en mörkare ton närmast tandköttskanten är det salivsten du kan se. Tandstenen syns när den får en gulbrun färgton och går även att känna med tungan, då vanligtvis insidan av tanden känns skrovlig.
Varför får vissa mer tandsten?
Saliven påverkar Hos en del frigörs mineralerna från saliven snabbt och det bildas tandsten ovanför tandköttskanten redan efter någon vecka. Andra får knappt någon tandsten alls. Du får ofta mer tandsten om du röker. Det är ovanligt att barn får besvär med tandsten.
Hur vet man om man har tandsten?
Symtom. Tandsten som sitter ovanför tandköttskanten har en skrovlig yta som du ofta kan känna med tungspetsen. Ibland kan du också se att tänderna har blivit brunfärgade. Tandsten som bildas under tandköttskanten kan du inte se.