Populära

Vad ater tomten?

Vad äter tomten?

När julnatten närmade sig skulle även tomten få sitt – gärna gröt med en rejäl klick smör. Julbrasan berättade om den kommande skörden och halmen gav kraft åt djuren.

Vem kom till Petter o Lotta istället för tomten?

Enligt vissa är det denna djävulsgestalt som genom seklen förvandlats till julbock. Elsa Beskow skriver i boken Petter och Lottas jul: … på den tiden var det inte jultomten, som kom med julklappar, det var en stor julbock som kom in och stötte med käppen i golvet och frågade ”Finns det några snälla barn här?”

När ersatte tomten julbocken?

I delar av Sverige fortlevde denna tradition till mitten av 1900-talet. Under 1800-talet förändrades traditionen gradvis till att en man från den borgerliga samhällsklassen utklädd till bock delade ut julklappar, på ett sätt som föregick jultomten.

Vad är det för skillnad på hustomten och jultomten?

Till skillnad från jultomten, som dyker upp en gång om året, är hustomten i högsta grad en del av den kontinuerliga vård som både människa och kulturmiljö mår bra av. Hustomtar stannar på samma plats i generationer där de i smyg håller koll på att människor tar hand om det de är satta att ansvara för.

Vad heter tomte på latin?

När den heliga Birgitta talade om tomtar i sina uppenbarelser på 1300-talet kallade hon dem tomtagudar. I den latinska översättningen blev de penater, det vill säga husgudar i antikens Rom, beskyddare av hemmet och dess förråd. Birgittas utsaga är det äldsta skriftliga belägget för tomtetro i Sverige.

Är tre hos Beskow?

I 100 år har Elsa Beskows första berättelse om de tre tanterna Grön, Brun och Gredelin bjudit barn på mysiga sagostunder. Här presenteras en jubileumsbok som innehåller tre av sagorna. I över ett århundrade har Elsa Beskows bilder och berättelser förtrollat barn och vuxna.

Vad är Elsa Beskow mest känd för?

Elsa Beskow var konstnär och illustratör men främst bilderboksförfattare. Hon var den kanske främsta representanten för den generation kvinnliga bilderboksskapare som intog barnboksscenen i Sverige de sista decennierna av 1800-talet.

Share this post