Innehållsförteckning
Vad betyder ASRS?
Adult ADHD Self-Report Scales (ASRS) utgörs av två skalor, Adult ADHD Self-Report Scale-V1.
Vad är ASRS screening?
ASRS överensstämmer med kriterierna i den amerikanska psykiatriklassifikationen DSM-IV [19] och fångar hur ADHD-symtomen uttrycks hos vuxna. Symtomen skattas på en 5-gradig skala med avseende på hur ofta de har inträffat under de senaste sex månaderna (0=aldrig, 1=sällan, 2=ibland, 3=ofta, 4=mycket ofta).
Hur får man en utredning för adhd?
Så görs en adhd-utredning
- Intervju med patienten eller barnets föräldrar.
- Intervju med anhöriga eller barnet som utreds.
- Kartläggning av patientens vardag.
- Psykologisk utredning.
- Medicinsk undersökning.
- Diagnostiskt ställningstagande.
- Skriftligt utlåtande.
- Resultatet förklaras för patienten och anhöriga.
Har ditt barn adhd?
Det finns en mängd olika slags symptom vid adhd. Barnet kan ha svårt att koncentrera sig, ha många tankar i huvudet eller ha svårt att komma igång med en uppgift. Hen kan ha svårt att följa instruktioner, lätt tappa bort saker men också ha ett stort behov av att ständigt röra på sig. Hyperaktivitet kan komma tidigt.
Vad är adhd screening?
Remittent eller annan vårdpersonal går igenom frågorna tillsammans med patienten. Anpassa frågorna till patientens livssituation och kognitiva förmåga. För varje fråga, sätt ett kryss i den ruta som bäst beskriver hur patienten har känt och betett sig de senaste 6 månaderna.
Hur får man en adhd utredning som vuxen?
Hur gör man för att påbörja en utredning? – Man kan gå via vårdcentralen så de skickar en remiss, men man kan också kontakta en psykiatrisk mottagning direkt. Det krävs ingen remiss. Då får man komma för en första bedömning där man tar ställning till om det ska göras en utredning eller inte.
Vad krävs för en adhd diagnos?
För att genomföra en utredning vid misstanke om adhd behövs läkare med vuxenpsykiatrisk kompetens och psykolog med adekvat kompetens. Ofta behövs kompletterande bedömningar av personal med andra kompetenser såsom specialpedagog, logoped, sjukgymnast, arbetsterapeut och kurator.