Innehållsförteckning
Vad betyder behovs och solidaritetsprincipen?
Människovärdesprincipen innebär att alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Behovs – solidaritetsprincipen innebär att resurserna bör fördelas efter behov. Kostnadseffektivitetsprincipen bör tillämpas först sedan de två första använts.
Vem ska prioriteras i vården?
Etiska principer Behovs- och solidaritetsprincipen innebär att de som har de svåraste sjukdomarna ska få vård först. Vårdpersonalen ska särskilt tänka på de svagaste patienterna, till exempel de som inte kan tala för sig och som inte känner till sina rättigheter.
Vilka principer ska sjukvården bygga sina prioriteringar på?
Det finns tre etiska principer som ska styra prioriteringar inom hälso- och sjukvård och som ska fungera som ett stöd i konkreta prioriteringssituationer.
- Människovärdesprincipen.
- Behovs- och solidaritetsprincipen.
- Kostnadseffektivitetsprincipen.
- Övriga riktlinjer i riksdagens beslut.
Vad är det som avgör vilket av systemen som prioriteras?
ETISK PLATTFORM FÖR PRIORITERINGAR Plattformen består av tre principer, samt vissa ställningstaganden när det gäller alternativa principer som är viktiga att ta hänsyn till i detta sammanhang. De tre fastslagna principerna är människovärdesprincipen, behovs- solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen.
Vilka är de etiska principerna inom vården?
Den innehåller tre etiska principer i hierarkisk ordning;
- människovärdesprincipen.
- behovs- och solidaritetsprincipen.
- kostnadseffektivitetsprincipen.
Hur prioriterar du?
Prioriteringen måste vara flexibel eftersom du kanske måste lägga lågprioriterade arbetsuppgifter åt sidan för att ta dig an mer brådskande uppgifter.
- Gör en lista med alla dina arbetsuppgifter för dagen.
- Identifiera vad som är viktigt: Förstå dina sanna mål.
- Markera de mest brådskande.
Vad innebär det att prioritera?
Begreppet prioritera innebär, enligt Nationalencyklopedin, ”ge företräde åt”. Att prioritera är således att ge något företräde framför något annat, det vill säga rangordna olika alternativ och välja ut.