Populära

Vad betyder CRT D?

Vad betyder CRT D?

Biventrikulär pacing (CRT-P/CRT-D) Förkortningen CRT står för Cardiac resynchronization therapy. Vid hjärtsvikt kan en fördröjning i överföringen av elektriska impulser mellan höger och vänster kammare, samt mellan hjärtats förmak och kammare, ge upphov till så kallad dyssynkroni i hjärtats kontraktioner.

Vid implantation av en pacemaker (CRT-P) eller implanterbar defibrillator (CRT-D) kan man förutom att lägga in elektroder i höger förmak och kammare även lägga in en elektrod i hjärtvenen (sinus coronarius) som går på utsidan av vänster kammare. På så sätt kan höger och vänster kammares arbete resynkroniseras.

Hur registrerar pacemaker hjärtats egna aktivitet?

En pacemaker kan alltså registrera hjärtats egna aktivitet och reagera (baserat på programmerade algoritmer) därefter. Elektroden i höger förmak registrerar förmaksdepolarisation (P-vågen) och elektroden i höger kammare registrerar kammardepolarisation (R-vågen).

Varför får man en pacemaker inopererad?

Den vanligaste anledningen till att få en pacemaker inopererad är att du har återkommande yrselattacker eller svimningsanfall. De uppstår på grund av långa pauser mellan hjärtslagen eller för långsam hjärtrytm. Andra anledningar till att få en pacemaker kan vara trötthet och andfåddhet som beror på en alltför låg puls.

Vad är tröskelvärdet för pacemakern?

Ett tröskelvärde programmeras även för stimuleringen; det värdet bör vara den lägsta möjliga energinivån som resulterar i depolarisation av hjärtrummen. Syftet med ett gränsvärdet för sensing är att förhindra att pacemakern reagerar på störningar och andra elektriska signaler som kan misstolkas som spontan hjärtaktivitet.

Hur kan en pacemaker behandla kammararytmier?

En pacemaker kan även behandla kammararytmier, men detta görs genom defibrillering och en sådan pacemaker kallas ICD (Intracardiac Cardioverter Defibrillator). ICD är indicerad i situationer med hög risk för maligna kammararytmier.

Share this post