Innehållsförteckning
Vad betyder hållbar utveckling för barn?
Social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet Barnen ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Barn växer upp med snabba förändringar i sin omvärld. De möter nya människor och nya situationer.
Hur människor uppfattar och förklarar en situation för sig själva påverkar vilken betydelse situationen får. Mening blir ett sätt för människor att förstå det de är med om och något som de skapar (23). Upplevelsen av meningsfullhet kan ge motivation (13). Det är det som upplevs som viktigt som ger en aktivitet mening.
Hur kan vi ge barn kunskaper kring hållbar utveckling?
Genom att grundlägga goda vanor redan från tidig ålder får barnen möjlighet att delta i ett samhälle där vi tillsammans tar ansvar över vårt liv, våra miljöer och en hållbar utveckling. Hållbar utveckling börjar med barnen och deras engagemang i frågor som berör dem.
Vad är en hållbar förskola?
Det betyder att barnen ska få möjlighet att utveckla kunskap om hur man värnar om miljön inför framtiden och hur man kan skapa möjlighet att leva i rättvisa och fredliga samhällen. För att lyckas med detta behöver förskolan arbeta med hållbarhet på många olika sätt.
Hur kan man integrera barn i samhället?
Enligt tidigare forskning kan förskolan spela en viktig roll för att underlätta nyanlända barns integration och förhindra segregation i samhället. Förskolan har också en viktig och betydande roll för att utländska barn ska kunna utveckla en dubbel kulturtillhörighet.
Hur olika livsvillkor kan påverka barn?
Miljön i hemmet är en viktig faktor som påverkar barns och ungas hälsa under uppväxten och senare i livet. En god relation mellan barn och föräldrar minskar risken för en rad olika hälsoproblem och riskbeteenden hos barnen. Relationen förälder-barn är därför central för att följa utvecklingen av miljön i hemmet.