Innehållsförteckning
Vad finns kvar av antikens patriarkala ideal idag?
Till följd av en patriarkal förminskning av kvinnans plats inom litteratur och filmindustri har filmer och böcker där kvinnor är involverade i den kreativa processen gått förlorade i tiden. Dock verkar en förändring av detta vara på väg, även om den både möter motstånd och tar lång tid att genomföra.
Hur såg kvinnans ställning ut i antikens Grekland?
Kvinnan var omyndig från födseln till döden, hade inga medborgerliga rättigheter och ingen arvsrätt. När hon var mellan 12-15 år gifte hon sig. Vid ett giftermål övergick förmyndarskapet från fadern till den äkta mannen och äktenskapet var en uppgörelse mellan de två.
Vad är antika ideal?
Under antiken fanns två diametralt olika syn på människan och för henne eftersträvansvärda ideal. Förebilderna var två gudar: Apollon och Dionysus. Apollon stod för måttfullhet och dygdighet. Man ska inte förhäva sig och tro att man är mer än en simpel människa som styrs av gudarna och ödet.
Vad finns kvar av antikens Grekland idag?
Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland – dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare – har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar.
Vilka spår kan man finna av antiken i dagens samhälle?
Inom medicin används liknande kirurgi som under antiken. Grekerna bidrog även med vetenskap, retorik, demokrati och dramaturgi. Utan dessa influenser som antiken lämnade i arv hade förmodligen vårt samhälle sett annorlunda ut. Antiken är fortfarande levande och synlig i Sverige och världen.
Hur levde kvinnorna under antikens Grekland?
Kvinnor under Antiken levde som hemmafruar nästan som slavar i sitt eget hem. De fick nästan aldrig vistas ute, bara i undantag utanför på gården men då i sällskap av en annan person som mannen i huset anställt.
Vad kännetecknade antikens Grekland?
Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi… Det antika Greklands storhetstid kan sägas börja redan under 700-talet f.Kr och varade fram till 300-talet f.Kr.
Hur såg antikens människor på ödet?
Människorna under antiken hade en stark gudstro och tron på ödet var allmänt rådande. Man hade många olika gudar med olika funktioner. Gudarna var inte alltid milda och snälla utan kunde vara både lynniga och rent av ondskefulla. Att vara dem till lags var inte alltid lätt.
Vilka hinder möter Odysseus?
Kirke råder honom att först fråga den döde siaren Teiresias i Hades, den grekiska underjorden, om sitt vidare öde. I underjorden träffar Odysseus också sin mor, som dött under hans resa, medkämpar från trojanska kriget och sin olycklige färdkamrat Elpenor, som han trodde att han lämnat kvar hos Kirke vid god vigör.
Vad har vi kvar från antiken?
Vi kan även se spåren i form av arkitektur. I svenska städer kan vi se valv och pelare där arkitekterna har inspirerats av grekernas tempel. Inom medicin används liknande kirurgi som under antiken. Grekerna bidrog även med vetenskap, retorik, demokrati och dramaturgi.