Populära

Vad forenade det grekiska stadsstaterna?

Vad förenade det grekiska stadsstaterna?

En gemensam grekisk kultur De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar. Huvudingredienserna var grekisk mytologi, litteratur, teater, arkitektur, konst, idrott och filosofi.

Vad förenade en stadsstat i antikens Grekland?

Varje stad var självförsörjande med egna boskap och jordbruk och de styrde sig själva. Kallas därför för stadsstater. Befolkningen bara växte och tillslut räckte inte maten åt alla i de grekiska stadsstaterna. På 700-talet började grekerna därför att söka sig efter nya platser runt om i Medelhavet.

Vilka var orsakerna till konflikten mellan de grekiska stadsstaterna och Persien?

Konflikten började i Jonien (en del av nuvarande sydvästra Turkiet) där några grekiska stadsstater hade hamnat under persiskt välde (se karta). När dessa gjorde uppror fick de stöd av Aten varefter det hela blossade upp i en långdragen konflikt som till slut kvästes av perserna.

Hur styrdes de grekiska stadsstaterna?

Antikens Grekland, från Magna Graecia i väst till Mindre Asien i öst, bestod av drygt 1 000 stadsstater som alla hade sitt eget politiska styrelseskick. Varje stadsstat hade sin egen folkförsamling där alla myndiga manliga medborgare hade rätt att delta aktivt och ett råd som förberedde ärenden.

Hur förklarar man ordet stadsstat?

stadsstat, stad som med sitt omgivande territorium utgör en självständig stat.

Vad var grekiska stadsstater?

De stadsstater som gett namn åt begreppet var de i Grekland under arkaisk tid (800-talet-480-talet f.Kr.), poleis (singular polis). De främsta var Aten, Sparta, Thebe och Syrakusa (på Sicilien).

Vad är en Metoiker?

Metoiker var i det antika Grekland fast bosatta invånare, inkluderande frigivna slavar, av främmande nationalitet bosatta i de grekiska stadsstaterna.

Varför hamnade Aten och Sparta i krig med varandra?

Grekerna var väl samlade och besegrade perserna. Efter segern vid Salamis övergick kriget till ett grekiskt anfall mot perserna som drog sig tillbaka. Den slutliga segern uppnåddes i slaget vid Plataiai. Både Aten och Sparta eftersträvade dock total makt över hela Grekland och hamnade snart i krig med varandra.

Varför valde kungen att försvara sig just vid Thermopyle?

Strategin var att kunna fördröja persernas framryckning något så att de övriga grekiska stadsstaterna skulle hinna mobilisera (rusta och samla ihop) sina styrkor. Kung Leonidas av stadsstaten Sparta skulle leda en styrka bestående av 300 spartanska och 7 000 allierade krigare.

Hur styrdes Aten politiskt?

I Aten hade man omkring år 500 f.Kr kommit på ett nytt sätt att styra sin stat. De kallade detta styrelseskick för demokrati. Grekiskans ord demos betyder folk och kratein betyder härska. Demokrati betyder alltså att ”folket härskar”.

Vad var en stadsstat?

Det som förenade alla dessa stadsstater var:

  • De hade ett gemensamt språk.
  • De hade en gemensam religion och lyssnade på samma sagor.
  • De hade gemensamma idrottstävlingar.

Share this post